Apakah Perbezaan Antara Kadar Dividen & Hasil Dividen?

Kadar dividen adalah cara lain untuk mengatakan "dividen," yang merupakan jumlah dolar dividen yang dibayar pada saham yang membayar dividen. Hasil dividen adalah peratusan hubungan antara harga semasa saham dan dividen yang dibayar sekarang. Kedua-duanya berguna untuk diketahui oleh pelabur, walaupun mengetahui hasil dividen biasanya lebih bermaklumat.

Asas Pembayaran Dividen

Syarikat awam sering mengembalikan sejumlah keuntungan kepada pemegang saham mereka. Ini mungkin pembayaran tunai dalam bentuk cek dividen, atau mungkin stok tambahan di syarikat. Dividen ditentukan oleh dewan pengarah syarikat dan diambil dari akaun pendapatan pulangan syarikat itu, yang dikurangkan dengan jumlah dividen yang dibayar.

Cara Menghuraikan Dividen

Terdapat dua cara umum untuk menggambarkan dividen. Yang pertama, yang disebut kadar dividen, adalah jumlah dolar dari dividen tahunan yang diisytiharkan. Perhatikan bahawa banyak syarikat mengeluarkan cek dividen setiap suku tahun. Sekiranya berlaku, kadar dividen adalah jumlah dividen yang dibayar untuk empat suku tahun fiskalnya.

Cara kedua untuk menjelaskan dividen, yang disebut hasil dividen, dihasilkan dari pengiraan sederhana:

Hasil dividen = Dividen yang dinyatakan ÷ Harga saham semasa

Sebagai contoh, saham dengan harga saham semasa $ 75 membayar dividen tahunan sebanyak $ 3.25 sesaham. Apabila 3.25 dibahagi dengan 75, ia sama dengan 0.0433. Hasil dividen syarikat adalah 4.33 peratus.

Nilai atau Hasil: Mana Yang Lebih Baik?

Apabila anda mempertimbangkan untuk melabur dalam saham yang membayar dividen, anda pasti lebih berminat dengan hasil daripada kadarnya. Inilah sebabnya: Sekiranya anda mempunyai $ 10,000, anda merancang untuk melabur dalam saham pembayaran dividen, anda bimbang tentang berapa banyak wang dividen yang anda dapat daripada $ 10,000 tersebut. Dalam persamaan hasil, Hasil = Dividen ÷ Harga saham, anda dapat menyelesaikan persamaan untuk hasil dengan mengalikan kedua-dua sisi dengan harga saham, yang dalam contoh ini menghasilkan:

Hasil price Harga saham (10,000) = Dividen

Sekiranya hasilnya 4 peratus, anda akan menerima dividen berjumlah $ 400 dari pelaburan $ 10,000 anda. Sekiranya hasilnya 5 peratus, anda akan menerima dividen berjumlah $ 500. Semakin tinggi hasil purata $ 10,000 yang anda pegang dalam saham pembayaran dividen, semakin banyak wang di dalam poket anda.

Sekiranya anda sudah bersara dan memiliki peratusan dana persaraan anda dalam stok pembayaran dividen, faedah langsung anda mungkin adalah jumlah pendapatan dividen yang anda akan terima, yang merupakan jumlah keseluruhan kadar dividen saham. Itulah wang yang anda merancang untuk hidup selama 12 bulan akan datang.

Walaupun begitu, dalam jangka masa panjang, anda mungkin akan lebih berminat dengan hasilnya. Sekiranya anda mempunyai stok pembayaran dividen $ 100,000 dalam portfolio anda dan mereka menghasilkan 2.8 peratus, dengan menjual saham dengan hasil rendah dan membeli saham dengan hasil lebih tinggi syarikat lain (dengan anggapan risikonya sama), anda akan meningkatkan hasil pada $ 100,000 itu. Sekiranya anda dapat meningkatkan hasil purata dari 2.8 hingga 4.0 peratus, itu adalah pendapatan persaraan tahunan $ 1,200.

Hasil Dividen berbanding Risiko

Dalam contoh di atas, dengan memperdagangkan $ 100,000 saham yang membayar dividen yang menghasilkan 2.8 peratus untuk jumlah dolar yang sama dengan saham yang menghasilkan 4.0 peratus, anda meningkatkan pendapatan tahunan anda sebanyak $ 1,200. Di dunia nyata, pertukaran saham jarang sekali begitu mudah dan memerlukan anda menilai risiko relatif saham yang anda beli berbanding saham dengan hasil rendah yang anda pegang sekarang. Menilai risiko boleh melibatkan beberapa pengiraan tidak biasa.

Nasib baik, halaman penyelidikan broker dalam talian anda telah membuat pengiraan asas untuk anda. Walaupun perincian penilaian risiko memenuhi rak buku, perkara paling asas yang perlu dicari adalah beta saham . Ini memberitahu anda sama ada saham hasil dividen yang anda fikirkan beli sesuai dengan profil risiko anda, yang merupakan kebiasaan jika menyimpan stok tersebut dalam portfolio anda adalah risiko yang anda ingin ambil.

Membandingkan Kedudukan Beta

Di suatu tempat di bahagian penyelidikan halaman web broker anda, anda akan dapati bahawa stok yang anda fikirkan untuk membeli mempunyai peringkat beta. Inilah cara penilaian beta berfungsi: Sekiranya stok tertentu naik dan turun harganya sama dengan pasaran, yang dapat anda perkirakan sebagai indeks S&P 500, maka ia mempunyai beta 1. Saham dengan beta lebih besar daripada 1 mencadangkan risiko yang lebih besar secara proporsional daripada purata pasaran dan stok dengan betas lebih rendah daripada 1 mencadangkan risiko lebih rendah.

Walaupun terdapat semua jenis pengiraan yang sangat rumit yang mungkin dilakukan oleh penganalisis untuk membuat penilaian risiko, berikut adalah kaedah praktik yang agak mudah untuk memulakan anda: Sekiranya anda mempertimbangkan untuk menukar saham A yang membayar dividen untuk stok B kerana A mempunyai hasil 1.7 dan B mempunyai hasil 2.4, perhatikan betas masing-masing sebelum melakukan perdagangan. Sekiranya betas serupa, maka B mewakili pelaburan yang lebih baik. Sekiranya hasilnya serupa, tetapi stok B mempunyai beta yang lebih rendah, itu adalah pelaburan yang lebih baik daripada A.

Formula Penilaian Risiko CAPM

Menilai beta sahaja memberi anda permulaan yang baik dalam penilaian risiko, tetapi itu tidak memberi anda cara untuk menentukan sama ada, misalnya, Saham A dengan beta 0.7 dan hasil 3.8 adalah pelaburan yang lebih baik daripada stok B dengan beta 0.6 dan hasil 3.5. Cara melakukan ini dipanggil Model Penetapan Harga Aset Modal (CAPM). Penjelasan mengenai formula CAPM jauh melampaui skop artikel ini, tetapi berikut adalah maklumat penting yang perlu anda ketahui:

  • Anda boleh mencari CAPM untuk sebarang stok yang tersenarai dalam talian dengan Googling "CAPM [nama saham]"

  • Dengan membandingkan CAPM dari dua saham, anda dapat menentukan mana yang mewakili pelaburan yang lebih baik - pulangan yang lebih tinggi apabila risiko sistemik juga diambil kira. Risiko sistemik adalah risiko pasaran di luar risiko dalam portfolio saham tertentu. Kadar faedah yang berlaku adalah salah satu contoh risiko sistemik.