Apakah Perbezaan Utama dalam LLC & LP?

Memilih struktur perniagaan yang tepat membantu anda menjimatkan wang dalam memfailkan yuran, cukai dan kos overhed am. Dua struktur perniagaan biasa untuk pemilik perniagaan kecil termasuk syarikat liabiliti terhad (LLC) dan perkongsian terhad (LP). Walaupun terdapat persamaan antara LLC dan LP, kedua struktur perniagaan mempunyai perbezaan besar. Mengetahui ciri, kelebihan dan kekurangan dari dua struktur perniagaan dapat membantu anda memilih yang tepat untuk perniagaan anda.

Pengurusan

Struktur pengurusan adalah salah satu perbezaan utama antara LLC dan LP. Anggota LLC boleh merangkumi individu atau entiti perniagaan, yang berbeza daripada LP. LLC menentukan hak pengurusan anggotanya. LP mesti merangkumi sekurang-kurangnya dua individu, dengan satu berkhidmat sebagai rakan kongsi umum dan yang lain berfungsi sebagai rakan kongsi terhad. Tanggungjawab kedua-dua jenis pasangan berbeza. Rakan umum mempunyai kemampuan untuk membuat keputusan pengurusan. Rakan kongsi terhad tidak mengambil bahagian dalam keputusan pengurusan dan hanya bertanggungjawab untuk pelaburan awal mereka.

Tanggungjawab

Struktur perniagaan LLC memberikan perlindungan aset peribadi kepada semua anggotanya. Anggota individu tidak menanggung beban hutang perniagaan. Berbeza dengan LLC, LP hanya menawarkan perlindungan tanggungjawab peribadi kepada rakan kongsi tertentu. Tanggungjawab peribadi sepenuhnya terletak pada rakan kongsi am. Sebuah syarikat boleh menuntut rakan umum untuk hutang yang ditanggung oleh perkongsian tersebut. Mahkamah boleh memberikan aset peribadi rakan kongsi am kepada pemiutang sebagai pembayaran balik hutang. Rakan kongsi terhad dalam LP menerima perlindungan liabiliti yang sama dengan anggota LLC tetapi tanpa tanggungjawab pengurusan.

Cukai

LLC serupa dengan perkongsian di mana keuntungan atau kerugian diserahkan kepada anggota yang mesti membayar cukai pendapatan peribadi, yang bermaksud entiti perniagaan menghindari cukai korporat. Ahli LLC memutuskan bagaimana mengagihkan keuntungan. Pengagihan keuntungan tidak bergantung pada jumlah anggota modal menyumbang. LP menawarkan kelebihan cukai kepada pekerja perkongsian. Rakan kongsi mesti membayar cukai pendapatan peribadi persekutuan atas pengagihan keuntungan dari LP. Sekiranya berkenaan, ahli LLC dan rakan LP mesti membayar cukai pendapatan negara.

Kebaikan dan Keburukan LLC

Kelebihan LLC adalah bahawa ahli dapat menerima perlindungan liabiliti tetapi dapat menghindari beban kertas kerja yang banyak dan yuran pemfailan yang tinggi yang diperlukan oleh syarikat. Kelemahan beroperasi sebagai LLC ialah entiti perniagaan tidak mempunyai pengurusan terpusat, yang dapat menyulitkan proses membuat keputusan bagi beberapa syarikat. Kelemahan lain dari LLC adalah bahawa melainkan jika pengaturan lain dibuat, LLC berhenti wujud sekiranya pemiliknya mati.

Kebaikan dan Kekurangan LP

Kelebihan membentuk LP adalah bahawa pemilik perniagaan dapat dengan mudah mencari pelabur tanpa melepaskan hak pengurusan. Rakan kongsi am tetap mengawal syarikat sementara rakan kongsi terhad menyediakan modal. Kelebihan lain adalah bahawa LP tidak dibubarkan jika pasangan terhad mati, pergi atau diganti. Kelemahan utama LP adalah bahawa rakan kongsi am menanggung banyak risiko. Rakan kongsi am memikul tanggungjawab semua tanggungjawab perniagaan.