Apakah Standardisasi Global dalam Pemasaran?

Sebagai pemilik perniagaan, komponen utama rancangan perniagaan anda adalah bagaimana mempromosikan produk anda. Penting untuk membuat strategi pemasaran dan pengiklanan yang berkesan berdasarkan hasil, terutamanya jika produk anda akan dijual di peringkat antarabangsa. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin mempertimbangkan untuk menggunakan standardisasi pemasaran global untuk menjual produk anda, memperoleh pangkalan pelanggan yang lebih besar dan meningkatkan penjualan dan keuntungan.

Apa itu Standardisasi Global

Standardisasi global dalam pemasaran adalah pendekatan pemasaran standard yang dapat digunakan di peringkat antarabangsa. Jenis strategi pemasaran ini sesuai untuk bekerja di pelbagai budaya dan negara untuk mempromosikan produk. Contoh baik syarikat yang menggunakan standardisasi global dalam pemasaran adalah Coca-Cola, menurut profesor University of South Carolina, سعید Samiee dan Kendall Roth. Syarikat menggunakan "jenama, formulasi, pembungkusan, kedudukan dan pengedaran yang agak standard di pasaran globalnya," kata pasangan itu dalam makalah mereka yang bertajuk "Pengaruh Standardisasi Pemasaran Global terhadap Prestasi."

Kepentingan Pemiawaian Global

Kemunculan teknologi dan komunikasi yang lebih pantas menjadikan dunia semakin "lebih kecil" dari sebelumnya, menjadikan standardisasi global dalam pemasaran sebagai alat penting, terutama bagi syarikat multinasional yang jangkauannya menjangkau dunia. Dengan menyusun kerangka pemasaran terpadu yang efektif di berbagai zona waktu, sebuah syarikat dapat menjimatkan masa dan wang dalam usaha pemasarannya, kerana strategi pemasaran individu di setiap negara atau wilayah tidak diperlukan.

Keprihatinan dan Perbezaan Demografi

Tidak setiap pasaran mempunyai kehendak dan keinginan yang sama. Sebagai contoh, satu pasar boleh melihat soda sebagai perkara biasa, sementara pasar lain mungkin menganggap soda sebagai barang mewah. Dengan menerapkan standardisasi global untuk pemasaran, kempen soda homogen tidak semestinya dapat berjalan di wilayah tertentu. Ini mungkin berlaku terutamanya di negara-negara dengan pelbagai status ekonomi.

Negara yang lebih miskin di mana penduduknya mempunyai pendapatan yang kurang bijaksana mungkin tidak bertindak balas terhadap strategi pemasaran yang berfungsi di negara yang lebih maju dari segi ekonomi.

Pembezaan Usaha Pemasaran

Sekiranya anda adalah pemilik perniagaan yang menggunakan standardisasi global untuk memasarkan produk anda, anda juga mungkin menghadapi risiko kehilangan pesaing tempatan yang dapat menyesuaikan barang dan usaha pemasaran mereka dengan penduduk tempatan. Sebagai contoh, jika anda menjalankan rangkaian makanan segera global yang menjual hamburger yang sama di peringkat antarabangsa, di beberapa bandar anda mungkin kehilangan pelanggan daripada pesaing tempatan yang dapat menyesuaikan hamburger dengan yang popular di kawasan ini. Dalam kes seperti ini, penting untuk dapat menyesuaikan taktik pemasaran global anda dengan pasaran tempatan tertentu apabila diperlukan. Sebagai contoh, jika penyelidikan menunjukkan bahawa orang Paris menikmati alpukat pada burger mereka, pasangkan burger anda di Paris untuk memasukkan alpukat.