Berapa Banyak Pemilik Francais Papa Murphy?

Menurut dokumen Pendedahan Francais Papa Murphy yang dikeluarkan pada 14 Jun 2017, penjualan bersih setiap lokasi rata-rata sedikit di bawah $ 600,000. Ini tidak bermaksud rata-rata pemilik membawa pulang wang sebanyak ini. Sebenarnya, sebilangan francaisi telah menuntut kerugian disebabkan oleh apa yang mereka gambarkan sebagai maklumat kewangan "mengelirukan" syarikat.

Francais The Papa Murphy

Papa Murphy's adalah syarikat francais pizza yang berpusat di Vancouver, Washington yang bermula pada tahun 1981. Dengan pendapatan tahunan hampir $ 800 juta dan lebih daripada 1,500 kedai (kebanyakannya francais daripada milik syarikat), rantaian ini telah memenangi beberapa anugerah industri untuk kualiti makanannya.

Kos Membuka Francais

Harganya sekitar $ 275,000 untuk membuka kedai Pake Murphy's Take 'N' Bake Pizza. Ini tidak bermaksud anda memerlukan wang tunai sebanyak itu, tetapi anda mungkin memerlukan hampir $ 100,000 dan kredit yang baik. Salah satu bendera merah dalam dasar francais syarikat adalah bahawa, tidak seperti kebanyakan francais makanan segera nasional yang lain, Papa Murphy's tidak memerlukan pemegang francais untuk mempunyai pengalaman pengurusan makanan segera sebelumnya.

Sebilangan Francaisi Mengaku Tidak Bersih

Papa Murphy menyatakan bahawa penjualan bersih pada tahun 2017 rata-rata sedikit di bawah $ 600,000 setiap lokasi, tetapi julat dari tinggi ke rendah adalah luas. Sepertiga teratas francais rata-rata hampir $ 2 juta, sementara ketiga terbawah rata-rata sedikit kurang dari $ 450,000 - kira-kira satu perempat dari penjualan bersih kedai berprestasi tertinggi.

Ini tidak semestinya bencana (walaupun beberapa francaisi telah menyatakannya), tetapi ia berpotensi merisaukan. "Penjualan bersih" sama sekali tidak sama dengan keuntungan bersih. Berbanding dengan angka yang lebih rendah dari $ 450,000, untuk mendapatkan keuntungan bersih, anda perlu mengurangkan semua kos makanan dan tenaga kerja, yuran dan kos francais, dan perbelanjaan umum serta kos yang berkaitan dengan pembayaran pinjaman yang dikeluarkan untuk mengembangkan kilang fizikal. Dalam perniagaan apa pun, jika penjualan bersih turun di bawah titik tertentu, keuntungan bersih menjadi sifar, dan dalam tuntutan 2014, 20 francaisi mendakwa demikian.

Saman Papa Murphy dan Akibatnya

Pada tahun 2014, 20 francaisi Papa Murphy menuntut francaisi untuk $ 20 juta, menuduh - antara caj lain yang berkaitan - maklumat francais yang menyesatkan dan tidak tepat yang memikat mereka menjadi pelaburan yang buruk. Pada tahun 2016, saman lain telah diajukan ke atas syarikat dengan alasan yang sama oleh kumpulan francaisi lain, yang mendorong The Street, buletin kewangan terkenal, untuk menasihati pelabur untuk mengeluarkan wang semasa mereka boleh.

Mencari Alpha, jurnal nasihat kewangan dalam talian yang diikuti secara meluas, lebih tegas, menyatakan bahawa penurunan penjualan, peningkatan hutang dan peningkatan berterusan tuntutan saman francaisi yang tidak dapat diselesaikan menjadikan syarikat itu calon yang mungkin untuk muflis.

Jawapan kepada Soalan

Walaupun terdapat banyak berita buruk yang bermula pada tahun 2014 dan berterusan, sama sekali tidak pasti bahawa syarikat ini adalah goner atau bahawa anda tidak akan disarankan untuk melabur sama ada sebagai pemegang francais atau pemilik ekuiti. Sekiranya anda mempertimbangkan untuk membeli francais yang sedang berlangsung atau bergabung dengan rakan kongsi untuk melakukannya, soalan paling penting berkaitan dengan metrik francais tertentu. Sekiranya francais dengan penjualan bersih lebih dari $ 2 juta - yang berlaku untuk beberapa francais di bahagian utara negara - saman dan masalah kewangan yang berkaitan dengan francaiser harus diambil kira, tetapi begitu juga dengan jumlah pendapatan bersih.

Jawapan untuk soalan itu, "Berapa Banyak Pemilik Francais Papa Murphy?" adakah francaisi yang berprestasi terbaik memperoleh keuntungan yang lumayan sebanyak $ 500,000, tetapi sebilangan kecilnya tidak berjaya dan ada yang tidak menghasilkan apa-apa.

Petua

Semua berita buruk mengenai Papa Murphy tercermin dalam harga jualan francais individu. Kedai francais syarikat yang sihat dengan angka penjualan dan keuntungan yang sama dijual lebih banyak daripada kedai Papa Murphy yang sepadan. Ini dapat menjadikan pelaburan di kedai francais Papa Murphy yang menguntungkan merupakan langkah yang strategik dengan risiko yang diakui lebih tinggi tetapi juga dengan potensi keuntungan yang lebih tinggi daripada pelaburan yang lebih selamat.