Cara Mengekstrak Fail Komputer RAR

Semasa memuat turun aplikasi perisian untuk perniagaan anda, anda mungkin menemui fail yang tidak dapat anda buka. Beberapa pembangun dan penerbit perisian menggunakan format pemampatan RAR untuk mengemas fail besar untuk diedarkan. Sebagai contoh, syarikat yang memasarkan templat PowerPoint boleh menggabungkan gambar, data dan bahkan video ke dalam satu fail RAR untuk memuat turun lebih mudah. Windows Explorer, pengurus fail asli di Windows, dapat mengekstrak data dari fail ZIP tetapi tidak membuka RAR. Anda memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk mengekstrak kandungan fail RAR.

Ekstrak Menggunakan WinRar

1

Navigasi ke laman web RARLab dan kaji dua pautan WinRAR di bahagian atas halaman di bahagian WinRar dan RAR Bahasa Inggeris.

2

Klik pautan "WinRAR x86 (32 bit) 4.20" jika anda menggunakan versi 32-bit Windows; jika tidak, klik "WinRAR x64 (64 bit) 4.20" untuk memuat turun versi 64-bit.

3

Klik "Simpan Fail" untuk menyimpan fail ke cakera keras anda. Klik dua kali fail setelah muat turun selesai dan ikuti arahannya semasa wizard persediaan memasang program.

4

Lancarkan Windows Explorer dan arahkan ke folder dengan fail RAR yang ingin anda ekstrak. Klik kanan pada fail itu dan klik "Extract Files." Tetingkap "Laluan Pengekstrakan dan Pilihan" terbuka dan kotak teks "Alamat Tujuan" memaparkan jalan yang akan digunakan WinRar untuk mengekstrak fail. Sekiranya anda ingin mengekstrak ke lokasi lain, klik salah satu folder di panel kanan tetingkap untuk menjadikannya folder tujuan. Klik "OK" untuk mengekstrak fail ke folder itu.

Gunakan PeaZip

1

Lawati laman web PeaZip, klik butang "Muat turun Percuma PeaZip" dan kemudian klik "Muat turun Sekarang." Klik "Simpan Fail" dan klik dua kali fail selepas memuat turun untuk melancarkan wizard pemasangan. Ikuti arahan wizard untuk memasang aplikasi.

2

Buka Windows Explorer setelah anda memasang program dan klik kanan pada fail RAR yang ingin anda ekstrak. Klik "PeaZip", kemudian klik "Ekstrak Arkib." Tetingkap Ekstrak terbuka dan menunjukkan lokasi di mana program akan mengekstrak fail anda di kotak teks "Output".

3

Klik butang di sebelah kotak teks dan pilih folder lain untuk fail yang diekstrak jika mahu. Klik "OK" dan tunggu kerana fail dibongkar.

Ekstrak Menggunakan WinZip

1

Pergi ke laman web WinZip, klik "Muat turun WinZip," kemudian klik "Muat turun Sekarang." Klik "Simpan Fail" untuk menyimpan fail pemasangan ke komputer anda.

2

Klik dua kali fail selepas memuat turun dan ikuti arahan dari wizard pemasangan. Program ini juga menambahkan item baru ke menu konteks Windows Explorer.

3

Buka Windows Explorer setelah anda memasang aplikasi. Klik dua kali pada fail RAR anda untuk melihat menu konteks Windows Explorer. Klik "WinZip" dan pilih "Extract To" untuk membuka tetingkap WinZip's Extract, yang memaparkan folder pada cakera keras anda.

4

Klik dua kali pada folder di mana anda ingin mengekstrak fail RAR. Klik "OK" untuk mengekstrak fail ke folder.