Prospek vs Thunderbird

Microsoft Outlook dan Mozilla Thundebird adalah kedua-dua pelanggan e-mel yang mencukupi. Perbandingan kedua aplikasi menunjukkan bahawa menggunakan kedua-dua klien mempunyai kelebihan dan kekurangan tertentu berbanding rakan sejawatnya. Kedua-dua klien serupa dalam fungsi asas: Sama ada pelanggan akan mengambil e-mel anda dari pelayan POP3, IMAP atau Exchange, dan kedua-dua aplikasi tersebut merangkumi ciri keselamatan seperti penapis spam dan firewall.

Gambaran Keseluruhan Thunderbird

Thunderbird adalah pelanggan e-mel sumber terbuka, yang sebelumnya dikembangkan dan diedarkan oleh komuniti sumber terbuka Mozilla. Namun, pengembangan fitur baru untuk produk telah dihentikan, dan hanya versi perisian yang stabil yang dilepaskan dan dikemas kini pada masa ini. Aplikasi Thunderbird percuma untuk dimuat turun dan digunakan. Versi Thunderbird tersedia untuk Windows 7 dan 8, serta beberapa sistem operasi Linux. Pelanggan Thunderbird mudah dikonfigurasi. Seperti Outlook, pengguna hanya memasukkan alamat e-mel dan kata laluannya, kemudian pelanggan mencari data pelayan e-mel melalui penemuan automatik.

Begitu juga, antara muka Thunderbird mudah digunakan. Bar sisi kiri mengandungi entri untuk setiap akaun yang dikonfigurasi dan subfolder untuk akaun tersebut. Secara lalai, tetingkap pratonton dipaparkan di bawah senarai peti masuk di panel tengah. Namun, semua panel dapat berukuran khusus, serupa dengan fitur di Outlook.

Kelebihan dan Kekurangan Thunderbird

Pengguna Thunderbird menikmati beberapa ciri elegan. Sebagai contoh, Thunderbird menyokong alamat e-mel LDAP yang dilengkapkan secara automatik, jadi jika anda sebelumnya menghantar e-mel kepada penerima, atau jika penerima ada dalam senarai kenalan anda, anda boleh mengetik hanya beberapa huruf pertama nama orang itu, kemudian ciri LDAP akan melengkapkan alamat yang selebihnya.

Walaupun Thunderbird menyertakan senarai kenalan yang mesra pengguna, aplikasi ini tidak termasuk fungsi kalendar atau senarai tugas secara lalai. Walau bagaimanapun, anda boleh memasang pelanjutan yang menyediakan sokongan kalendar dan senarai tugas, khususnya kalendar Lightning yang popular berdasarkan standard iCal terbuka. Selain itu, anda boleh menyesuaikan antara muka dengan memasang peluasan tema.

Satu lagi ciri unik Thunderbird adalah ciri sembang yang membolehkan anda berbual dengan pengguna di Facebook Chat, Google Talk, IRC, Twitter dan XMPP langsung dari aplikasi.

Gambaran Keseluruhan Microsoft Outlook

Microsoft Outlook adalah pelanggan e-mel serba boleh, dengan kalendar dan ciri penjejakan tugas. Outlook disatukan dengan erat dengan produk Microsoft lain, seperti Word, SharePoint dan platform Exchange. Kalendar Outlook sudah terbina dalam, dan anda dapat mengirim dan menerima undangan mesyuarat dan berkongsi kalendar anda dengan pengguna Outlook lain di rangkaian anda.

Seperti Thunderbird, anda dapat menyesuaikan klien desktop Outlook dengan pelbagai tema. Muat turun dan pasang tema dari tetapan aplikasi.

Kelebihan dan Kekurangan Outlook

Outlook bukan sumber terbuka, oleh itu, aplikasi ini tidak percuma. Walau bagaimanapun, pelanggan dihantar dengan rangkaian produktiviti Microsoft Office. Sekiranya anda menggunakan Microsoft Office, kemungkinan besar anda juga memasang Outlook. Outlook mudah disiapkan dengan penemuan secara automatik, tetapi walaupun anda mesti mengkonfigurasi perisian secara manual, proses penyiapan didorong oleh penyihir. Selain itu, anda boleh mengkonfigurasi peraturan yang rumit untuk menguruskan mesej anda dan mengautomasikan aliran kerja, satu ciri yang tidak disokong di Thunderbird.

Kesimpulannya

Pilih pelanggan e-mel berdasarkan keperluan anda. Sebagai contoh, jika anda memerlukan klien e-mel perusahaan selamat yang berintegrasi dengan aplikasi Microsoft Office, Thunderbird mungkin bukan pelanggan untuk anda. Namun, jika anda lebih suka perisian sumber terbuka yang senang disiapkan dan digunakan, Thunderbird adalah pilihan yang sesuai.