Lesen Perniagaan Vs. ID cukai

Salah satu perbezaan utama antara lesen perniagaan dan nombor ID cukai adalah kewajiban. Beberapa lesen adalah syarat undang-undang sementara lesen lain atau nombor kad pengenalan mungkin menjadi pilihan. Perniagaan yang beroperasi secara sah mempunyai semua lesen dan izin perniagaan yang diperlukan untuk berfungsi di bandar dan negeri di mana ia berada. Sama ada perniagaan mempunyai nombor kad pengenalan, terdapat beberapa faktor.

Menyedari faktor-faktor ini dan memahami proses mendapatkan lesen perniagaan atau nombor kad pengenalan cukai atau kedua-duanya adalah masalah memahami langkah-langkah yang terlibat dalam memulakan perniagaan kecil.

Mendaftarkan Perniagaan Anda

Memulakan perniagaan kecil tidak semestinya proses yang berat, tetapi memerlukan pengenalan dengan beberapa langkah. Pertama sekali, pemilik perniagaan kecil mesti memilih nama yang unik untuk perniagaan itu dan kemudian mendaftarkan perniagaan tersebut. Mendaftarkan perniagaan menunjukkan bahawa pemilik perniagaan bermaksud untuk mengendalikan sebuah syarikat sah yang akan mengikuti semua undang-undang bandar, negeri, dan persekutuan untuk mengendalikan perniagaan. Di kebanyakan negeri, termasuk Texas, anda boleh mendaftarkan perniagaan dengan menghubungi pejabat untuk setiausaha negara.

Petua

Perniagaan hak milik tunggal (satu orang) boleh dikecualikan daripada syarat pendaftaran tempatan. Pastikan anda mengetahui peraturan di kawasan anda.

Mendapatkan Lesen Perniagaan

Setiap perniagaan yang telah didaftarkan sebagai perniagaan yang beroperasi secara sah mungkin juga memerlukan lesen perniagaan, bergantung pada keperluan setempat. Apabila pemilik perniagaan kecil memberikan nama perniagaannya dan kemudian mendaftarkan nama itu di negeri tempat dia tinggal, negeri ini juga akan meminta pemilik perniagaan itu mendapatkan perizinan yang diperlukan. Sebilangan perniagaan berada di bawah bidang kuasa persekutuan dan memerlukan izin tambahan. Hubungi pejabat pengawalseliaan negeri anda, atau gunakan alat perizinan yang tersedia di laman web Pentadbiran Perniagaan Kecil, SBA.gov, untuk mengenal pasti syarat perlesenan dan izin untuk jenis perniagaan biasa di setiap negeri.

Memperoleh ID Cukai

Nombor ID cukai juga dikenali sebagai Nombor Pengenalan Majikan yang disediakan oleh Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri kepada perniagaan yang sah. EIN pada dasarnya adalah Nombor Jaminan Sosial untuk perniagaan dan memisahkan perniagaan dengan individu yang memiliki dan mengendalikannya. Pemilik perniagaan yang tidak mempunyai EIN menggunakan Nombor Jaminan Sosial mereka untuk perniagaan tersebut. Pemilik perniagaan boleh membuat permohonan EIN secara dalam talian di laman web IRS. Beberapa negeri, seperti Texas, juga mewajibkan anda mendapatkan ID cukai negeri untuk perniagaan anda, yang boleh anda lakukan dengan menghubungi bahagian pendapatan negara.

Keperluan untuk Perniagaan Kecil

Perniagaan kecil yang berdaftar mesti mengkaji dan memohon semua pelesenan yang diperlukan. Perniagaan tidak dapat beroperasi secara sah tanpa perlesenan. Dan jika perniagaan itu termasuk dalam industri yang memiliki peraturan tambahan, perniagaan juga harus meninjau dan memohon semua izin yang diperlukan. Bagi beberapa perniagaan kecil, EIN dianggap berguna untuk memisahkan perniagaan dari pemiliknya semasa cukai; tetapi tidak semestinya diperlukan.

IRS memerlukan EIN untuk situasi tertentu: perniagaan dengan pekerja, perniagaan yang difailkan sebagai perkongsian atau syarikat, dan perniagaan yang memfailkan cukai untuk pekerjaan, cukai, alkohol, tembakau atau senjata api.

Pertimbangan Pelesenan Lain

Kegagalan memperoleh perlesenan perniagaan yang betul boleh menyebabkan hukuman berat di beberapa peringkat: persekutuan, negeri dan tempatan. Kegagalan memperoleh Nombor Pengenalan Majikan boleh menimbulkan masalah semasa cukai dan menyebabkan audit. Akibatnya, pemilik perniagaan kecil harus mempertimbangkan untuk melamar EIN - selain memperoleh semua perlesenan yang diperlukan - ketika mereka mendaftarkan perniagaan mereka. Menyelesaikan langkah-langkah ini pada awalnya dapat mengelakkan masalah di kemudian hari.