Apakah Definisi Iklan Promosi?

Promosi penjualan adalah aktiviti atau rangkaian aktiviti yang meningkatkan penjualan produk atau perkhidmatan, biasanya dalam jangka pendek. Ini semua mengenai tindakan yang dapat diambil oleh syarikat untuk mendorong pelanggan membeli sekarang dan bukannya kemudian. Contoh promosi penjualan termasuk kupon sen, pengurangan harga sementara dan kempen "beli satu, dapatkan satu percuma".

Promosi Berbanding Iklan

Iklan mewujudkan identiti jenama dan ekuiti jenama dan mewujudkan hubungan emosi dengan bakal pengguna. Sebagai contoh, syarikat yang memasarkan kamera baru dengan banyak ciri baru akan memerlukan kempen iklan untuk meyakinkan bakal pelanggan bahawa kamera baru itu "mesti dimiliki" dan lebih baik daripada persaingan yang ada. Kempen pengiklanan juga bermaklumat, peranan yang tidak pernah dimainkan oleh promosi penjualan. Promosi penjualan adalah hasil segera sementara iklan menyokong jenama jangka panjang.

Promosi Harga

Kaedah promosi penjualan yang sering digunakan adalah promosi harga, baik dengan menurunkan harga jual normal, atau dengan menawarkan lebih banyak produk tetapi pada harga normal. Promosi harga perlu digunakan dengan berhati-hati kerana peningkatan penjualan mengorbankan kerugian dalam keuntungan - walaupun kadangkala lebih banyak daripada mengimbangi ketika pelanggan membeli produk lain di kedai dengan harga penuh. Promosi harga yang terlalu banyak digunakan juga boleh memberi kesan negatif kepada jenama. Pengguna mungkin mulai merasa produk atau perkhidmatan tersebut didiskaunkan kerana syarikat penjual menghadapi masalah dan ingin memunggah inventori sebanyak mungkin.

Promosi Premium

"Hadiah dengan pembelian" adalah teknik promosi yang sangat biasa dan memberi pelanggan sesuatu selain pembelian utama. Biasanya digunakan untuk mempromosikan kemewahan pengguna, seperti minyak wangi. Sekiranya pelanggan membeli sebotol minyak wangi biasa dengan harga tertentu, dia akan diberi sebotol tambahan yang lebih kecil.

Memaparkan

Penyelidikan tingkah laku pembeli menunjukkan bahawa banyak pembelian dihasilkan dari paparan yang dilihat pelanggan di kedai runcit. Paparan yang menarik dan mempunyai kedudukan yang baik sangat penting dalam memacu penjualan produk di kedai, diskaun dan kedai runcit.

Program Kesetiaan

Program kesetiaan telah menjadi andalan promosi penjualan selama bertahun-tahun. Syarikat penerbangan yang menawarkan jarak terbang kerap adalah contoh promosi jenis ini. Pelanggan diberi ganjaran kerana melakukan perjalanan di syarikat penerbangan tertentu dengan perjalanan percuma setelah dia mengumpulkan cukup batu penerbangan yang telah dia bayar.