Cara Memulakan Kedai Tatu

Diterima oleh Amerika arus perdana sebagai bentuk seni, profesion dan pernyataan fesyen pada tahun 1990-an, tatu tetap menjadi pernyataan fesyen yang bergaya. Ramai orang memperoleh tatu dan industri tatu terus meningkat. Kos purata untuk membuka ruang tatu boleh mencecah $ 50,000. Namun, dengan permintaan seni tubuh yang semakin meningkat, anda mungkin dapat memperoleh pelaburan anda dalam jangka masa yang singkat sekiranya anda memiliki kedai tatu yang berjaya.

Pelajari Industri & Kraf

Biasakan diri anda dengan perniagaan dan dapatkan latihan yang betul. Anda tidak semestinya menjadi artis tatu untuk memiliki kedai tatu. Walau bagaimanapun, anda harus mempunyai pemahaman yang kukuh mengenai semua aspek perniagaan. Sekiranya anda seorang tatu pemula, selesaikan magang untuk memastikan anda terlatih dengan betul.

Sebagai pemilik kedai yang tidak berlatih, selesaikan sejumlah besar penyelidikan komprehensif mengenai profesion atau bekerjasama dengan tatu yang berpengalaman.

Penyelidikan Peraturan Tempatan

Hubungi jabatan kesihatan, bandar, negeri atau daerah anda untuk mengetahui peraturan perniagaan tatu di kawasan anda. Undang-undang mengenai tatu dan sanitasi sangat berbeza di seluruh negara, tetapi di mana pun anda tinggal peraturan, peraturan dan batasan tertentu akan ada. Direktori Tato AAA menawarkan senarai lengkap negeri dan peraturan dan larangan tatu mereka. Bahagian pemerintahan tempatan anda juga dapat mengarahkan anda ke agensi yang tepat untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai permohonan izin dan lesen yang diperlukan.

Mulakan Rancangan Perniagaan

Buat rancangan perniagaan dan terokai perisian perniagaan tatu. Setiap permulaan memerlukan rancangan perniagaan yang komprehensif, dan studio tatu tidak terkecuali. Rancangan perniagaan anda adalah alat penting untuk menggariskan berapa banyak modal yang diperlukan untuk memulakan kedai tatu anda, serta mengira unjuran dan keuntungan masa depan. Banyak program perisian tersedia untuk membantu anda membuat rancangan perniagaan atau anda boleh mendapatkan bantuan akauntan.

Anda juga boleh mendapatkan perisian khusus perniagaan tatu untuk membantu mengesan keuntungan, kerugian, pelanggan, artis, inventori, pembayaran gaji dan semua aspek lain di kedai.

Cari Lokasi

Menetap di lokasi dengan lalu lintas tinggi dalam perimeter di mana kebenaran anda sah. Bergantung pada jenis bangunan yang anda pilih, anda mungkin perlu melakukan beberapa penambahbaikan atau perubahan untuk menampung artis anda dan melengkapkan kemudahan dengan betul. Ini mungkin bermaksud menambahkan partition, sink, plumbing atau outlet elektrik. Sekiranya anda menyewa ruang, dapatkan kebenaran bertulis dari pemilik harta tanah sebelum pemulihan, dan semua izin negara diperlukan.

Bekerja pada Kempen Pemasaran

Kembangkan kempen iklan untuk memasarkan kedai tatu anda. Untuk memastikan aliran pelanggan yang stabil, anda mesti mempunyai rancangan pemasaran strategik yang sudah bertindak sebelum pembukaan kedai. Ini mungkin termasuk menyebarkan brosur, media sosial dan pemasaran rangkaian, iklan TV dan radio, atau dari mulut ke mulut kuno. Rancangkan untuk memulakan kempen pemasaran anda sekurang-kurangnya 30 hingga 60 hari sebelum membuka kedai tatu, atau bahkan setelah anda menetapkan tarikh pembukaan.

Lengkapkan Ruang Anda

Hiaskan dan hiasi kawasan kerja, penerimaan tetamu dan pejabat anda. Beli dan pasang semua perabot yang diperlukan untuk menampung artis dan pelanggan anda. Kawasan kerja akan merangkumi beberapa kerusi berbaring - mirip dengan kerusi doktor gigi - meja, meja penunjuk cahaya, troli bekalan dan cermin bersaiz besar.

Kawasan penerimaan memerlukan kaunter atau meja, kerusi, rak sofa untuk mempamerkan "Flash" - reka bentuk seni asas - dan beg pakaian jika anda menawarkan perhiasan badan. Kawasan pejabat pada amnya memerlukan meja, kerusi dan kabinet fail.

Beli Peralatan dan Bekalan

Sebelum membuka kedai, pastikan anda mempunyai semua bekalan, bahan dan peralatan yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik dan cekap. Peralatan dan bekalan tatu biasanya merangkumi autoklaf untuk membersihkan alat, mesin tatu, jarum, tuala kertas dakwat, botol penyembur plastik dan sarung tangan plastik atau getah. Peralatan pejabat mungkin termasuk komputer, mesin tambah, telefon dan pencetak.

Sewa Kakitangan Berkelayakan

Sewa tatu profesional untuk mencukupi kakitangan studio anda. Bergantung pada seberapa besar kedai anda dan berapa banyak pelanggan yang anda harapkan untuk menjana, anda mungkin memerlukan sekurang-kurangnya satu atau dua tatu yang terlatih secara profesional. Sebelum pembukaan anda, nilailah jumlah pelanggan anda yang berpotensi dan bersiaplah dengan menyewa sejumlah seniman tatu yang terlatih secara profesional.

Perkara yang Anda Perlu

  • Rancangan perniagaan

  • Lesen perniagaan

  • Permit kesihatan

  • Peralatan dan bekalan tatu

  • Perabot pejabat

  • Kakitangan yang berkelayakan