Cara Memasang Windows 8 Saya Kembali ke Seminggu yang Lalu

Apabila perubahan pada komputer Windows 8 anda menimbulkan masalah, anda boleh mengembalikan sistem ke konfigurasi yang berfungsi menggunakan Pemulihan Sistem. Ciri Windows ini membolehkan anda mengembalikan sistem anda ke konfigurasi sebelumnya berdasarkan titik pemulihan yang disimpan Windows secara berkala ke cakera keras anda. Walaupun anda mungkin kehilangan aplikasi dan pemacu yang baru dipasang semasa memulihkan komputer ke konfigurasi yang berfungsi, fail dan dokumen peribadi anda tidak akan terjejas.

1

Klik ikon "Cari" pada bar Charms, klik pesona "Tetapan", dan kemudian ketik "pemulihan" (tanpa tanda petik).

2

Pilih "Pemulihan" dari hasil carian, dan kemudian pilih "Buka Pemulihan Sistem" dari skrin Alat Pemulihan Lanjutan.

3

Pilih "Pilih Titik Pemulihan yang berbeza" pada skrin seterusnya, dan kemudian centang kotak di sebelah "Tunjukkan Lagi Titik Pemulihan." Windows memaparkan semua titik pemulihan yang disimpan di komputer anda.

4

Semak tarikh dan masa setiap titik pemulihan untuk mencari titik dari minggu sebelumnya. Secara amnya, Windows membuat titik pemulihan setiap 10 hari, atau tepat sebelum anda menambah atau membuang aplikasi utama.

5

Pilih titik pemulihan, dan kemudian klik "Imbas Program yang Terpengaruh" untuk melihat senarai program dan pemacu yang akan dipengaruhi oleh proses pemulihan.

6

Klik "Seterusnya," dan kemudian pilih "Selesai" untuk memulakan. Windows menghidupkan semula komputer anda setelah memulihkan tetapan anda.