Cara Menambah Cakera Keadaan Pepejal (SSD) ke Komputer Desktop

Menjalankan pemacu keadaan pepejal pada komputer desktop anda mempunyai beberapa kelebihan berbanding menggunakan cakera keras tradisional. Komputer anda boot lebih pantas, dimatikan dengan lebih pantas dan program dibuka lebih cepat. Di samping itu, anda kehilangan pusingan dan klik sekali-sekala yang berasal dari cakera keras konvensional; anda bahkan menyedari bahawa sistem anda berjalan lebih sejuk kerana suhu operasi SSD lebih rendah. Pemasangan hanya sedikit lebih sukar daripada memasang pemacu cakera keras standard.

1

Luncurkan panel sisi casing desktop untuk membukanya dan dedahkan ruang pemacu dan papan induk. Proses ini boleh berbeza-beza dari satu kes ke kes yang lain bergantung pada jenama dan persediaan dalamannya. Mungkin perlu membuka klip, menahan panel sisi di tempatnya atau melepaskan dua skru ibu jari panel belakang untuk melepaskannya.

2

Cari ruang pemacu 3.5 inci yang kosong. Ini biasanya terletak di bawah atau di sebelah teluk HDD utama.

3

Pasang kit penyesuai ke SSD dengan empat skru pemasangan yang disertakan dengan kit pemasangan SSD atau periksa ruang pemacu kosong untuk peluncur slaid yang sering disertakan dengan banyak komputer jenama.

4

Geser SSD, dengan kit penyesuai terpasang, ke ruang pemacu dan sejajarkan lubang di bahagian atas ruang pemacu dengan lubang pada kit pemasangan SSD. Pastikan penyambung SATA dan kuasa di bahagian depan SSD menghadap ke luar.

5

Pasangkan SSD ke ruang pemacu 3.5 inci dengan skru yang disertakan dengan kit pelekap atau dibekalkan dengan SSD. Mereka sama saiz.

6

Pasangkan kabel kuasa ke SSD. Kabel ganti yang tidak digunakan biasanya terdapat pada kabel kuasa yang dipasang ke HDD. Sekiranya tidak, gunakan kabel yang disertakan dengan kit SSD. Sekiranya perlu pasangkan hujung yang lain ke soket output kuasa kosong pada bekalan kuasa.

7

Pasangkan kabel SATA yang dibekalkan dengan kit SSD ke dalam SSD. Pasangkan hujung yang lain ke soket SATA pada papan induk anda; ikuti petunjuk HDD ke papan induk untuk mencarinya dan pilih soket yang tidak digunakan.

8

Tutup casing komputer dan mulakan mesin. Masukkan cakera permulaan anda atau versi OS yang lebih baru, jika menaik taraf, ke tempat DVD. Hidupkan semula komputer dan buka BIOS dengan menekan kekunci atau kombinasi kekunci yang melakukannya untuk komputer tertentu anda.

9

Tukar huruf pemacu dengan HDD lama anda menjadikan SSD sebagai but atau pemacu "C".

10

Reboot dan pilih "Jalankan dari pemacu DVD atau CD ROM." Pasang sistem operasi anda dan salin fail anda ke pemacu SSD baru.