Empat Fungsi Logistik Pemasaran

Logistik pemasaran melibatkan perancangan, penyampaian dan pengawalan aliran barang fizikal, bahan pemasaran dan maklumat dari pengeluar ke pasar. Tujuannya adalah untuk memenuhi permintaan pelanggan sambil memperoleh keuntungan yang memuaskan. Untuk mengekalkan daya saing anda, anda perlu membuat strategi yang berkesan mengenai produk, harga, tempat dan promosi. Keempat fungsi logistik pemasaran ini membantu organisasi untuk menjangkau pelanggan sasaran dan menyampaikan produk atau perkhidmatan yang dijual oleh organisasi kepada pelanggan ini.

Petua

Empat fungsi logistik pemasaran adalah produk, harga, tempat dan promosi.

Fungsi Satu: Penghantaran Produk

Salah satu fungsi pemasaran logistik adalah mencari siapa pelanggan anda dan bagaimana cara mendapatkan produk atau perkhidmatan kepada pelanggan . Setiap pelanggan boleh mempunyai keperluan yang tersendiri sehingga perkhidmatan logistik yang disediakan mungkin berbeza dari pelanggan ke pelanggan. Terlepas dari perbezaan ini, pelanggan mengharapkan kesesuaian 100 persen dan kebolehpercayaan yang terjamin setiap saat dengan setiap transaksi. Matlamat aspek logistik pemasaran ini termasuk mengisi pesanan, penghantaran tepat waktu, invois tepat dan kerosakan sifar.

Fungsi Dua: Harga

Sebuah organisasi mendasarkan keputusan harga pada faktor dalaman dan luaran. Logistik pemasaran mesti mengenali pemacu harga . Profil pelanggan, produk dan jenis pesanan adalah faktor yang mendorong harga. Perubahan ini biasanya tidak dikendalikan oleh logistik pemasaran. Walau bagaimanapun, logistik pemasaran mesti bertindak balas terhadap faktor-faktor ini dan memahami bagaimana faktor tersebut mempengaruhi keputusan pelanggan.

Potongan harga dan struktur kos logistik yang berkaitan dapat mempengaruhi harga yang akhirnya akan dibayar oleh pelanggan untuk produk atau perkhidmatan tersebut. Faktor tambahan yang mendorong harga termasuk kos penghantaran berdasarkan ukuran, berat dan jarak organisasi akan menghantar barang. Selanjutnya, ukuran jangka masa pembuatan, kos buruh dan jenis, kuantiti dan kualiti bahan yang digunakan dalam proses pembuatan dapat mempengaruhi harga.

Fungsi Tiga: Promosi

Promosi adalah aspek penting lain dalam proses logistik pemasaran organisasi. Semasa membawa produk ke pasaran, organisasi mesti menyelaraskan logistik pelbagai bahan pemasaran. Sebagai contoh, jabatan seni mungkin merancang karya seni untuk kotak produk dan pembekal luar mungkin mengeluarkan kotak dengan karya seni. Logistik pemasaran dapat membantu memastikan semua entiti ini bekerjasama dan menghasilkan bahan pemasaran yang diperlukan untuk menjual produk.

Fungsi Keempat: Tempat

Fungsi tempat dalam pemasaran logistik membolehkan organisasi mempermudah transaksi antara penyedia logistik dan pelanggan . Organisasi mesti melaksanakan logistik sedemikian rupa sehingga pelanggan tidak menyedari kerumitan yang terlibat dalam proses logistik. Bagi pelanggan, output selalu lebih penting daripada prosesnya. Oleh itu, organisasi tidak boleh mendedahkan proses ruang belakang yang terlibat dengan penghantaran logistik kepada pelanggan.

Juga lokasi kilang, gudang dan pelanggan dapat mempengaruhi proses logistik pemasaran dengan meningkatkan atau mengurangkan biaya. Sebagai contoh, mencari kilang di Mexico dapat mengurangkan kos tenaga kerja yang berkaitan dengan produk. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama mencari kilang di Mexico dapat meningkatkan kos penghantaran dan menafikan penjimatan kos.