Cara Menghubungkan Lenovo ke TV

Oleh kerana teknologi komputer menjadi lebih terintegrasi dengan teknologi lain, menjadi lebih mudah untuk menghubungkan elektronik yang berbeza untuk membuat pelbagai pilihan untuk keperluan kerja dan hiburan. Model komputer riba Lenovo, seperti kebanyakan komputer riba lain, boleh berhubung dengan televisyen. Kelebihan susunan ini merangkumi skrin yang lebih besar untuk digunakan atau bahkan dua skrin dengan konfigurasi yang betul. Ini juga memungkinkan pengguna menonton video, bermain permainan atau hanya melayari Internet di layar televisyen yang lebih besar.

1

Sambungkan satu hujung kabel penyambung ke port output pada komputer riba Lenovo dan hujung kabel yang berlawanan ke port input di televisyen. Tiga kabel berbeza boleh digunakan untuk menyambungkan komputer riba Lenovo ke TV:

Gunakan kabel HDMI dan sambungkan hujungnya ke port HDMI pada komputer riba dan TV.

Anda juga boleh menyambung ke HDTV menggunakan kabel VGA dengan menyambungkan kabel itu ke port masing-masing di TV dan komputer riba.

Sekiranya anda menyambung ke TV standard, sambungkan hujung kabel VGA ke port VGA komputer dan sambungkan hujung kabel S-video ke port S-video di TV.

2

Tekan butang "Input" pada alat kawalan jauh TV untuk beralih ke input HDMI, input VGA atau, untuk TV standard, input S-video. Beralih ke input S-video pada televisyen standard akan secara automatik memaparkan desktop komputer riba di layar TV. Untuk HDTV, anda perlu menetapkan resolusi yang betul untuk skrin.

3

Klik kanan ruang kosong di desktop komputer riba untuk memunculkan menu. Pilih "Resolusi Skrin" dari menu.

4

Klik layar pertama, yang akan menjadi komputer riba dan tetapkan resolusi skrin dengan mengklik menu lungsur di sebelah "Resolusi." Setelah anda menetapkan komputer riba pada resolusi skrin yang betul, klik skrin kedua, televisyen, dan lakukan perkara yang sama. Sekiranya anda tidak mengetahui maklumat ini secara langsung, periksa dengan manual pengguna untuk komputer riba dan televisyen.

5

Klik menu lungsur di sebelah "Pelbagai Paparan" dan pilih salah satu daripada pilihan berikut:

"Gandakan paparan ini" akan mempunyai komputer riba dan TV memaparkan desktop.

"Memperluas paparan ini" akan menjadikan komputer riba menyimpan ikon dan maklumat desktop sementara TV hanya akan mempunyai latar belakang desktop. Program dan perkara lain kemudian boleh diseret ke paparan TV.

"Tunjukkan desktop hanya pada 1" akan mengosongkan paparan TV dan semuanya akan dipaparkan di komputer riba.

"Hanya tunjukkan desktop hanya pada 2" akan mengosongkan paparan komputer riba dan semua yang dipaparkan di TV.

Setelah memilih satu pilihan, klik butang "Terapkan" di bahagian bawah tetingkap, dan kemudian klik "OK."