Bagaimana Memulakan Perniagaan Bekalan Perubatan

Semua jenis profesional perubatan, dari doktor haiwan hingga bidan dan doktor mata, memerlukan bekalan khusus untuk menjalankan tugas mereka. Sebilangan besar bekalan perubatan dibeli dari syarikat khusus yang pakar dalam jenis peralatan tertentu. Walaupun terdapat banyak syarikat pembekalan perubatan yang besar, sangat mungkin bagi perniagaan bekalan perubatan bebas kecil untuk berjaya dalam industri ini. Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan runcit dan ingin bekerja di industri penjagaan kesihatan, pertimbangkan untuk memulakan syarikat bekalan perubatan.

  1. Sasarkan pasaran khusus untuk perniagaan bekalan perubatan anda. Contohnya, anda boleh menjual bekalan ke pembantu kesihatan rumah, bidan, doktor gigi atau rumah jagaan.

  2. Hubungi jabatan kesihatan awam atau lembaga perubatan negeri anda untuk mengetahui sama ada anda perlu diberi lesen untuk menjual jenis peralatan perubatan yang anda minati. Ini tidak diperlukan untuk semua pembekal perubatan, kecuali yang mengkhususkan diri dalam jenis peralatan tertentu.

  3. Dapatkan izin yang diperlukan di bandar dan negeri anda untuk memulakan perniagaan runcit. Ini mungkin termasuk izin pajak penjualan dan penggunaan, izin penjualan semula, sijil nama yang diandaikan, atau perniagaan dong sebagai, atau Nombor Pengenalan Majikan.

  4. Sewa gudang komersial yang dikawal suhu untuk menyimpan inventori anda. Kemudahan simpanan anda perlu bersih dan bebas dari habuk untuk mengelakkan bekalan anda tercemar. Sebagai alternatif, ruang ganti bersih atau almari besar yang anda dedikasikan semata-mata untuk menyimpan inventori adalah sesuai.

  5. Buat akaun borong dengan pengedar peralatan perubatan yang sesuai untuk niche anda - membeli borong adalah perlu untuk mendapatkan keuntungan. Pengedar boleh didapati dalam talian, dalam buku telefon dan direktori perniagaan. Anda mungkin perlu memberikan dokumentasi perniagaan dan memesan jumlah dolar minimum untuk membuka akaun borong.

  6. Tawarkan insentif untuk profesional perubatan untuk melindungi syarikat bekalan perubatan anda. Contohnya, anda boleh menawarkan potongan harga atau penghantaran percuma, penghantaran percuma di kawasan setempat atau potongan harga.

  7. Pasarkan perniagaan bekalan perubatan anda kepada profesional perubatan, terutama yang ada di bandar anda. Kirim brosur dan kupon, taja konvensyen perubatan atau pameran kesihatan, dan hantarkan siaran berita kepada persatuan perubatan tempatan dan kumpulan profesional.