Cara Melaporkan Pancing kepada Yahoo

Phishing adalah sejenis serangan siber di mana penjahat cuba menipu anda untuk memberikan maklumat peribadi, seperti nombor akaun bank anda atau nombor Jaminan Sosial, untuk tujuan mencuri wang atau identiti anda. Firma penyelidikan teknologi maklumat Gartner, Inc. menganggarkan penipuan phishing menelan belanja perniagaan AS hampir $ 3 bilion setahun. Melaporkan penipuan pancingan data membantu mengelakkan orang lain menjadi mangsa mereka.

Sekiranya Anda Masih Mempunyai E-mel Phishing

1

Sekiranya Anda Masih Mempunyai E-mel Phishing: Lawati Yahoo Mail (lihat Sumber) dalam penyemak imbas Web. Log masuk ke akaun anda, jika perlu.

2

Cari e-mel pancingan data di folder peti masuk, sampah atau spam anda dan klik kotak pilihan di sebelahnya.

3

Klik chevron di sebelah "Spam" pada bar alat. Jangan klik "Spam" secara langsung atau mesej itu hanya akan ditandai sebagai spam dan dipindahkan ke folder Spam anda.

4

Klik "Laporkan Penipuan Phishing" pada menu yang muncul. E-mel tersebut dilaporkan kepada Yahoo dan dikeluarkan dari peti masuk anda.

Sekiranya Anda Memadamkan E-mel Phishing

1

Sekiranya Anda Memadamkan E-mel Phishing: Pergi ke laman Web Penjagaan Pelanggan Yahoo (lihat pautan di Sumber).

2

Pilih "Mel" dari kotak daftar turun "Pilih Produk".

3

Pilih "Mel" dari kotak daftar turun "Pilih Versi".

4

Pilih "Penyalahgunaan dan Spam" dari kotak senarai tarik-turun "Pilih Kategori".

5

Pilih "E-mel Mencurigakan Meminta Wang" dari kotak senarai turun "Pilih Sub-Kategori".

6

Masukkan butiran mengenai mesej, seperti alamat e-mel pengirim, baris subjek e-mel, dan tepat apa yang diminta oleh pengirim, seperti nombor akaun bank anda atau nombor Jaminan Sosial.