Cara Membuat Buku Menggunakan Microsoft Word

Sama ada anda menulis panduan pengguna produk, memoir peribadi, novel beruap atau kisah kanak-kanak, bebaskan diri anda dari kerumitan persediaan templat buku dengan menggunakan Microsoft Word. Membuat buku di Word tidak akan membataskan proses kreatif anda; sebaliknya, ini membebaskan anda untuk menumpukan perhatian pada perkataan yang ditulis. Salah satu faedah menggunakan Microsoft Word untuk membuat buku adalah bahawa halaman Word, secara lalai, disiapkan untuk aliran automatik. Anda tidak perlu menyambungkan halaman atau kotak teks - biarkan tulisan anda mengalir dari otak anda ke papan kekunci dan ke halaman buku Word.

1

Mulakan Microsoft Word. Klik "Fail", kemudian "Baru". Klik dua kali folder fail "Buku" pada skrin "Templat yang Tersedia". Klik dua kali folder fail "Buku lain".

Sekiranya anda tidak melihat folder fail "Buku", cari "Buku" di bar carian di sebelah "Templat Office.com."

2

Tatal templat. Walaupun Word mungkin tidak akan mempunyai tema templat terlaris anda, pilih templat yang paling sesuai dengan keperluan buku anda. Semua yang ada dalam templat boleh disesuaikan sepenuhnya. Sebagai contoh, klik dua kali "Buku manuskrip" dan dalam beberapa saat, tetingkap Word baru dibuka dengan templat.

3

Sorot maklumat ruang letak pada halaman pertama / sampul templat. Taipkan butiran anda sendiri seperti tajuk buku dan nama pengarang. Untuk menghapus teks dari templat, sorot dan tekan kekunci "Padam" pada papan kekunci.

4

Tambahkan gambar untuk digunakan sebagai sampul buku anda dengan mengklik tab "Masukkan". Klik "Gambar." Semak imbas ke gambar sampul atau gambar dan klik dua kali. Ini juga merupakan proses untuk menambahkan foto pengarang, yang mungkin ingin anda gunakan untuk halaman belakang buku.

5

Tinjau halaman templat yang disertakan, yang akan berbeza-beza setiap templat. Untuk memulakan halaman baru, tekan kekunci "Ctrl" dan "Enter" bersama-sama, memaksa jeda halaman.

6

Taipkan permulaan buku atau "Bab Satu." Untuk menekankan tajuk bab, sorot teks, klik tab "Rumah" dan klik ikon "B" pada pita. Anda juga dapat memperbesar tajuk dengan menu "Font size".

7

Terus menaip. Apabila anda hampir di bahagian bawah halaman, Word secara automatik memasukkan yang baru ke dalam buku. Untuk memaksakan jeda halaman tambahan, seperti memecah buku menjadi bab, lanjutkan proses "Ctrl" dan "Enter".

8

Berikan nombor halaman anda dengan mengklik tab "Masukkan". Klik menu tarik-turun butang "Nombor Halaman" dan pilih lokasi untuk halaman. Ini akan menambah nombor ke semua halaman; anda tidak perlu berada di halaman 1 untuk melakukannya atau mengulangi proses pada setiap halaman buku.

9

Klik tab "Fail". Klik "Simpan Sebagai." Masukkan nama buku dan klik butang "Simpan".