Cara Mengira Kadar Overhead Berdasarkan Kos Tenaga Kerja Langsung

Istilah "overhead" merujuk kepada kos yang berkaitan dengan menghasilkan barang atau perkhidmatan yang penting tetapi tidak terlibat secara langsung dalam proses pengeluaran. Contohnya, anda harus menyelenggara mesin di kilang, walaupun penyelenggaraan bukan sebahagian dari proses pengeluaran. Kos overhed harus diberikan secara tepat untuk setiap unit produksi, berdasarkan pada kadar yang konsisten jika anda ingin membuat pilihan yang tepat mengenai perancangan pengeluaran dan harga produk. Sangat penting untuk memahami bagaimana menentukan kadar overhead.

Apakah Kos Overhed?

Agak mudah untuk menentukan kos langsung yang terlibat dalam menghasilkan barang atau perkhidmatan. Sebagai contoh, anda boleh mengukur jumlah bahan mentah yang diperlukan untuk menghasilkan barang. Anda dapat menentukan tenaga kerja langsung yang terlibat dengan mengukur berapa lama masa yang diperlukan pekerja untuk menyediakan perkhidmatan atau membuat produk.

Kos overhed adalah komponen proses pengeluaran yang tidak mudah ditugaskan berdasarkan per unit. Contohnya termasuk perbelanjaan tenaga tidak langsung, pembaikan peralatan, susut nilai, cukai harta tanah dan gaji pekerja penyelenggaraan. Kos ini dikumpulkan bersama sebagai overhead.

Kos overhed diperuntukkan kepada setiap unit pengeluaran untuk mematuhi prinsip perakaunan yang diterima umum. Kunci untuk peruntukan yang berkesan adalah memilih kaedah menentukan jumlah yang akan diperuntukkan kepada setiap unit pengeluaran yang berkorelasi secara logik dengan proses pengeluaran yang digunakan dalam perniagaan anda.

Memilih Model

Pemilihan kaedah untuk mengira kadar overhead bergantung pada sifat proses pengeluaran tertentu.

Sebagai contoh, penata rambut di salun rambut menyediakan perkhidmatan seperti memotong, mencuci, menggayakan dan mewarnai rambut pelanggan mereka. Ini adalah aktiviti yang sangat padat tenaga kerja, dan kadar pengeluaran sangat bergantung pada masa buruh yang diperlukan oleh setiap perkhidmatan. Sebaliknya, di kilang automatik, output bergantung pada waktu mesin yang diperlukan untuk setiap unit pengeluaran.

Secara umum, adalah tepat untuk memilih jam buruh langsung sebagai dasar untuk mengira kadar overhed ketika proses produksi memerlukan tenaga kerja. Di kilang automatik, anda mungkin akan mendasarkan peruntukan overhead pada jam mesin sebagai gantinya.

Mengira Overhead Berdasarkan Tenaga Kerja Langsung

Langkah pertama untuk menghitung overhead yang akan diperuntukkan untuk setiap dua pekerjaan berdasarkan jam buruh langsung adalah dengan menganalisis proses kerja sehingga anda dapat menentukan waktu buruh rata-rata yang diperlukan untuk setiap unit pengeluaran.

Andaikan perniagaan anda menghasilkan dua model widget. Anda dapati membuat widget kecil memerlukan satu jam buruh, sementara widget besar memerlukan dua jam.

Pada tahun berikutnya atau tempoh perakaunan berikutnya, anda menjangkakan akan menghasilkan 25,000 widget kecil dan 10,000 widget besar. Jumlah jam buruh langsung yang diperlukan adalah 45,000 jam.

Faktor Kos Pengeluaran Tidak Langsung

Langkah kedua dalam proses ini adalah menambahkan semua lapisan pengeluaran tidak langsung. Anggap bahawa jumlahnya sama dengan $ 135,000. Bahagikan jumlah ini dengan 45,000 jam buruh, untuk mengira kadar overhed. Dalam contoh ini, kadarnya mencapai $ 3 setiap jam buruh.

Akhirnya, peruntukkan overhed dengan mengalikan kadar overhead dengan bilangan jam buruh yang diperlukan. Untuk widget kecil, peruntukannya sama dengan $ 3 (iaitu, satu jam buruh pada $ 3 sejam). Untuk widget yang besar, overhead yang diperuntukkan adalah $ 6 (iaitu, dua jam tenaga kerja pada $ 6 sejam).