Cara Mengetik Mengikuti Kurva di Microsoft Word 2010

Alat teks dalam Microsoft Word 2010 dapat membantu menambahkan sedikit bakat pada dokumen anda. Salah satu alat teks membolehkan anda menaip sepanjang jalan, termasuk lengkung. Anda membuat teks melengkung di dalam kotak teks yang merangkumi pelbagai alat yang boleh anda gunakan untuk mengubah lengkung. Anda juga dapat membuat semua perubahan standard pada teks pada kurva, termasuk jenis font, ukuran font dan kesan teks.

1

Klik tab "Sisipkan" untuk melihat bahagian Teks di Pita.

2

Klik menu tarik-turun "Kotak Teks", dan kemudian pilih "Kotak Teks Mudah." Kotak muncul di dalam dokumen. Padamkan teks pengisi dari kotak teks.

3

Klik "Alat Menggambar", pilih menu tarik-turun "Bentuk Garis Besar", dan kemudian pilih "Tidak Ada Garis Besar" untuk membuang sempadan di sekitar kotak teks.

4

Klik "Kesan Teks", pilih "Transform," dan kemudian pilih salah satu daripada dua jalur melengkung yang ditawarkan di bahagian Laluan Ikut.

5

Taipkan teks yang ingin anda tulis pada lengkung di kotak teks. Teks tidak akan melengkung semasa anda menaip; klik di luar kotak untuk melihat teks anda pada lengkung.

6

Klik kanan kotak teks untuk melihat kawalan fon. Dari sini anda boleh membuat semua perubahan standard pada teks melengkung anda, seperti mengubah saiz dan jenis fon.

7

Klik kotak teks untuk melihat kotak teks dan kawalan penyuntingan lengkung.

8

Klik dan tahan titik merah jambu di sebelah kiri kotak teks, dan kemudian gerakkan tetikus untuk mengembang dan menguncurkan lekukan. Lepaskan butang tetikus apabila anda berpuas hati dengan penampilan lekukan. Klik dan tahan titik hijau di bahagian atas kotak teks, dan kemudian gerakkan tetikus ke sekeliling untuk memutar lekukan.

9

Klik dan tahan kotak di tepi kotak, dan kemudian gerakkan tetikus ke sekeliling untuk mengubah bentuk lengkung.