Bagaimana Mempunyai Blog Tumblr yang Berjaya

Tumblr adalah platform blogging dan laman web rangkaian sosial percuma di Internet. Anda boleh membuat blog Tumblr anda sendiri, membuat kandungan untuk blog anda, mendapatkan pengikut dan berinteraksi dengan orang lain di laman web ini. Kerana Tumblr adalah laman web yang sangat sosial, untuk menjadi berjaya, anda bukan sahaja harus menyediakan kandungan yang kuat untuk blog anda, tetapi juga berinteraksi secara konsisten dengan blogger Tumblr yang lain. Semakin banyak anda memberi komen, menjawab dan memuat semula catatan, semakin banyak blog Tumblr yang anda perhatikan dan berjaya.

Penyediaan Tumblr dan Penciptaan Kandungan

1

Pilih topik tertentu untuk blog Tumblr anda. Menyempitkan topik blog anda membolehkan anda mendapatkan pengikut yang berminat dengan kandungan tertentu yang anda sediakan.

2

Pilih nama untuk blog anda yang berkaitan dengan topik anda. Ia juga senang diingat dan dieja.

3

Navigasikan ke Tumblr Theme Garden dan pilih tema yang sesuai dengan rasa topik Tumblr anda. Tema mestilah menarik dan senang dilayari. Pastikan juga ada pautan ke pilihan "Ask Me Anything" anda yang disertakan dalam tema.

4

Buat kandungan berdasarkan topik yang telah anda pilih. Pergi ke papan pemuka anda dan pilih "Teks" untuk menulis artikel, "Foto" untuk mengunggah gambar, "Audio" untuk berbagi musik atau "Video" untuk berbagi film. Buat asas bahan yang baik sebelum anda berusaha menarik pengikut.

5

Taipkan tag kata kunci di kotak teks "Tag" semua kandungan yang anda buat. Ini membolehkan orang lain mencari kandungan anda di laman Tumblr berdasarkan kata tag.

Menarik Pengikut Tumblr

1

Pergi ke blog Tumblr rakan anda atau orang lain yang anda kenal yang menggunakan Tumblr, dan klik butang "+ Ikuti" untuk mengikuti catatan mereka. Biarkan rakan anda mengetahui bahawa anda mengikuti mereka dan mereka mungkin menjadi pengikut pertama anda sebagai balasan.

2

Klik butang "Explore Tumblr" di papan pemuka anda, kemudian pilih topik yang serupa dengan topik anda. Lawati blog lain dari topik ini dan klik butang "+ Ikuti" jika anda menyukai kandungan di blog. Blogger akan menerima mesej bahawa anda mengikuti dia, dan mungkin akan mengikuti anda sebagai balasan.

3

Kembali ke papan pemuka anda dan berinteraksi dengan blog yang anda ikuti. Anda akan melihat catatan yang dibuat oleh blogger di papan pemuka anda dengan pilihan seperti "Suka," "Reblog" dan "Catatan." Ini membolehkan anda menunjukkan persetujuan anda untuk siaran yang dibuat oleh orang lain. Setiap kali anda berinteraksi dengan siaran, nama Tumblr anda akan dipaparkan, yang membolehkan orang lain mencari blog anda dan mengikuti anda.

4

Berinteraksi dengan pengikut anda. Ikut orang baru yang mengikuti anda. Balas komen dan ucapkan terima kasih kepada pengikutnya kerana melakukan penutupan semula. Juga jawab secara terbuka sebarang pertanyaan yang orang hantar ke kotak "Tanya Saya Apa-apa" anda.

5

Terus memberikan kandungan yang kuat dan membina asas pengikut. Ini memerlukan masa, kesabaran dan dedikasi untuk blog dan pengikut anda. Lama kelamaan, kandungan dan interaksi yang baik akan membawa kepada blog Tumblr yang berjaya dan dihormati.