Apa itu Sistem Kekananan dan Bagaimana Ia Menurunkan Kepentingannya?

Di beberapa tempat kerja, adalah hakikat kehidupan bekerja bahawa semakin lama seseorang bersama organisasi, semakin baik faedahnya. Ini dikenali sebagai kekananan, dan faedahnya boleh berkisar dari percutian berbayar tambahan hingga panggilan pertama untuk pergeseran terbaik dan kerja lebih masa. Walaupun kekananan memberikan cara untuk memberi penghargaan kepada pekerja yang telah lama berkhidmat, pengkritik berpendapat bahawa sistem ini memerlukan peningkatan. Itu kerana ia memberi ganjaran kepada orang berdasarkan umur panjang, dan tidak sesuai dengan kebajikan.

Petua

Di bawah sistem kekananan, jangka masa seseorang berkhidmat dalam organisasi memberikan pangkat, gaji atau status yang lebih tinggi, tanpa mengira pangkat.

Apakah Sistem Kekananan?

Kekananan tidak lain hanyalah jangka masa pekerja berkhidmat dalam peranan pekerjaan tertentu atau dengan syarikat tertentu. Sekiranya syarikat itu menjalankan sistem kekananan, maka pekerja kanan akan menikmati keistimewaan tertentu berbanding pekerja baru atau junior - yang paling biasa, ini adalah gaji yang lebih tinggi, peralihan keutamaan, beberapa hari cuti bercuti tambahan - atau peluang untuk kenaikan pangkat.

Siapa yang Menggunakan Sistem Kekananan?

Mana-mana organisasi boleh memberi penghargaan kepada orang-orang berdasarkan kekananan, tetapi konsepnya adalah landasan kesatuan sekerja. Di tempat kerja yang diwakili oleh kesatuan, kekananan menyokong banyak keputusan yang dibuat mengenai pekerja. Contohnya, keputusan mengenai waktu kerja, waktu percutian, upah, bagaimana peruntukan lebih masa, pergeseran pilihan dan faedah lain akan dirundingkan oleh kesatuan pekerja, dan kesatuan pekerja memberi kelebihan kepada pekerja kanan jangka panjang berbanding pekerja yang lebih baru dan lebih muda.

Dari segi sejarah, kebanyakan pekerja bersatu junior telah menerima peraturan kekananan sebagai adil walaupun mereka secara peribadi tidak mendapat faedah. Ini kerana pekerja baru suatu hari nanti akan menjadi pekerja lama, dan pada masa itu mereka akan mendapat ganjaran kekananan. Sistem ini dianggap sebagai standard yang adil, kerana setiap orang akan menikmati kekananan pada suatu ketika dalam kariernya.

Adakah Sistem Seniority Sah?

Tidak ada undang-undang yang mewujudkan sistem senioriti. Sebaliknya, ia didasarkan pada serangkaian perjanjian kolektif antara majikan dan kesatuan sekerja. Tanpa piawaian ini, dikatakan, pekerja akan dipaksa untuk bersaing satu sama lain untuk mendapatkan sokongan bos. Tujuannya adalah untuk melindungi pekerja daripada penderaan majikan seperti bos yang memihak kepada ahli keluarga setiap kali kedudukan terbuka.

Juga, ingat bahawa sistem kekananan hanya membenarkan mereka yang telah lama bekerja dengan organisasi untuk menerima faedah pekerjaan tertentu terlebih dahulu . Ia tidak menghalang pekerja lain mendapat faedah yang sama. Oleh yang demikian, sementara kekananan mungkin kelihatan diskriminatif bagi beberapa orang, sebagai dasar itu adalah undang-undang. Pengecualian adalah jika sistem kekananan dikendalikan dengan cara yang menyebabkan diskriminasi berdasarkan jantina, bangsa, agama, umur dan kelas perlindungan lain.

Kelebihan Kekananan di Tempat Kerja

Terutama di tempat kerja yang disatukan, kekananan sering memainkan peranan penting dalam kejayaan individu dan syarikat. Berikut adalah beberapa kelebihan:

Faedah latihan . Kakitangan kanan adalah pekerja yang berharga yang menjadi pemimpin pengetahuan dalam organisasi. Mereka pada dasarnya sumber latihan percuma, menyampaikan pengetahuan dan pengalaman mereka pada generasi akan datang. Sistem kekananan memberi penghargaan kepada usaha ini.

Keselamatan pekerjaan . Peraturan senioriti melindungi mereka yang telah mencapai kekananan daripada diberhentikan. Kesatuan mempunyai peraturan sendiri mengenai pemberhentian kerja tetapi secara amnya, perlindungan disediakan untuk memastikan majikan yang baru diberhentikan sebelum mereka yang mempunyai tahap kekananan tertinggi. Ini melindungi pekerja yang lebih tua dan lebih berpengalaman yang cenderung mempunyai masa paling sukar untuk mencari pekerjaan di pasaran buruh.

Meningkatkan kesetiaan. Salah satu kelebihan utama sistem kekananan adalah meningkatkan kesetiaan dari pekerja. Orang ramai menyedari bahawa jika mereka kekal dengan syarikat itu, mereka mendapat akses kepada gaji dan peluang kenaikan pangkat yang lebih baik. Bagi syarikat, ini akan mengakibatkan perolehan kakitangan yang lebih rendah dan semua kos penggantian yang berkaitan.

Ramalan . Sebilangan pekerja ingin mengetahui dari mana kenaikan dan kenaikan gaji seterusnya dan, bagi mereka, sistem kekananan dapat menjadi anugerah. Mengetahui bahawa gaji dan faedah anda akan meningkat dengan setiap tahun tempoh tugas adalah meyakinkan bagi banyak yang menganggarkan anggaran jangkaan relatif ini.

Kekurangan Seniority: Di mana Kelebihannya?

Majikan bukan pekerja juga boleh menggunakan kekananan sebagai asas untuk kenaikan pangkat dan kenaikan gaji, tetapi ia biasanya dipertimbangkan bersama faktor lain seperti pengetahuan, pencapaian matlamat kerja, pengalaman dan kesesuaian budaya. Ini kerana kekananan, bukan merupakan ukuran prestasi kerja. Sangat mungkin bagi seseorang yang mempunyai tempoh 20 tahun dalam organisasi untuk menunjukkan prestasi yang lebih buruk daripada seseorang yang hanya berada di sana selama enam bulan.

Prestasi dapat diukur dengan seberapa baik seseorang menjalankan tugasnya. Ia membezakan pekerja yang bekerja keras dengan seseorang yang tidak - dan ia membezakan seseorang yang bekerja lebih jauh dengan seseorang yang hanya melakukan gerakan. Kekananan datang dengan pengalaman. Ini harus diterjemahkan ke prestasi yang lebih baik, tetapi tidak ada jaminan bahawa orang tua akan mempunyai lebih banyak bakat atau semangat daripada anggota pasukan juniornya.

Ini adalah kritikan utama kekananan - bahawa ia menghargai umur panjang daripada kebajikan. Sekiranya pekerja yang kurang berprestasi dinaikkan pangkat semata-mata atas dasar kekananan, maka syarikat itu akhirnya akan membayar lebih banyak untuk pekerja yang tidak mencapai prestasi seperti rakan sekerja yang kurang senior (dan oleh itu lebih murah).

Kekurangan Seniority: Hinders Recruitment

Apa yang berlaku kemudian, jika gaji diberikan berdasarkan kekananan - dan bukan berdasarkan prestasi? Ini menghantar mesej bahawa pekerja dianggap layak mendapat pampasan sepanjang tempoh perkhidmatannya - dan bukan untuk kualiti kerjanya. Bagi kebanyakan orang, ini terasa seperti sistem yang tidak adil - pekerja dengan usia tua memperoleh lebih banyak wang daripada pekerja lain yang melakukan kerja yang sama (atau lebih baik), dan krim tidak dibenarkan naik ke puncak hierarki korporat.

Ia bahkan dapat memberi isyarat bencana kerjaya bagi pekerja junior yang bercita-cita tinggi yang ingin memajukan kerjaya mereka secepat mungkin. Pekerja-pekerja ini mungkin tidak mempunyai banyak kelebihan dalam pekerjaan mereka apabila kesetiaan, bukan bakat, yang mendapat penghargaan. Akibatnya, mereka mungkin memilih untuk menghindari pekerjaan dengan sistem kekananan yang mungkin menyekat cita-cita mereka.

Walaupun dalam sektor bersatu, pengkritik berpendapat bahawa dalam ekonomi pengetahuan hari ini, kekananan cenderung menghalang pengambilan pekerja. Anggaplah, sebagai contoh, bahawa syarikat ingin menyewa pemasang talian elektrik, di mana kemahirannya kekurangan. Pendatang baru akan menjadi yang pertama diperuntukkan shift yang tidak sesuai dengannya. Oleh kerana dia mempunyai kemewahan memilih majikannya, dia mungkin memutuskan untuk mengambil kemahirannya di tempat lain.

Mengapa Kekananan Menurun Kepentingannya?

Walaupun profil upah kekananan sama curam seperti sebelumnya di sektor kesatuan pekerja, majikan bukan pekerja lebih mengutamakan kepakaran pekerjaan. Sistem yang memegang pekerja kanan dengan mengorbankan junior berbakat agak tidak senang bagi kebanyakan syarikat. Kita hidup dalam era peluang yang sama di mana setiap orang yang menunjukkan prestasi yang baik harus diberi faedah yang mereka layak.

Tambahan lagi, sifat kerja berubah. Teknologi berkembang begitu cepat sehingga pengalaman mungkin tidak memberikan faedah yang pernah ada. Cara lama untuk melakukan sesuatu dengan cepat dapat menjadi usang, hingga ke tahap di mana pendatang baru dengan kemahiran terkini dan pemikiran terkini mereka yang memberi nilai paling tinggi kepada organisasi, bukan orang yang paling lama bersama dengan syarikat itu. Oleh itu, sistem kekananan perlahan-lahan hilang.

Itu bukan untuk mengatakan bahawa majikan tidak menghormati kekananan - mereka melakukannya, tetapi dengan cara yang berbeza. Sebagai contoh, syarikat mungkin menawarkan anugerah perkhidmatan, tugas utama atau peluang bimbingan sebagai cara mengenali kekananan. Ganjaran ini berfungsi kerana mereka menghormati umur panjang, tetapi mereka tidak mengikatnya dengan pahala dan dengan itu mengabaikan ahli pasukan yang berpengalaman tinggi dan kurang berpengalaman.