Apa Artinya Apabila Pencetak Anda Menghentikan Pencetakan Kata?

Apabila pencetak pejabat anda mengalami masalah yang mempengaruhi beberapa tetapi tidak semua keluarannya, kombinasi membingungkan mengenai apa yang dicetak dan apa yang tidak mendorong penyelesaian masalah menjadi seperti teka-teki yang rumit. Fakta bahawa ia berhenti mencetak teks memberikan petunjuk terbesar untuk kemungkinan penyelesaiannya, kerana gejala yang berkaitan dengan jenis sering menjadi penyebab yang menunjukkan asal usulnya. Bersama dengan menghidupkan semula sistem anda dan mencuba kabel data baru untuk mengesampingkan keseluruhan sambungan data anda, anda dapat mencari sumber kelakuan tidak betul ini dalam perisian dan, dalam beberapa kes, perkakasan.

Pemacu Pencetak

Untuk membolehkan sistem operasi dan pencetak anda berkomunikasi, anda memasang perisian pemacu pencetak yang memberikan sokongan khusus untuk pencetak dan ciri-cirinya. Semasa anda menambal atau menaik taraf sistem operasi anda, pemacu yang anda gunakan sebelum anda menggunakan kemas kini Windows atau Mac mungkin tidak sesuai dengan perisian sistem anda yang diperbaharui. Hasil ketidakcocokan antara komputer dan pencetak dapat muncul dalam output yang cacat, halaman kosong atau kegagalan pencetakan. Gejala yang sama ini boleh berlaku sekiranya perisian pemacu anda menjadi rosak dalam ribut petir, lonjakan kuasa atau pemadaman, atau oleh perisian hasad yang memasuki komputer anda. Lawati laman web pengeluar perkakasan anda untuk memuat turun pemacu baru.

Jenis huruf

Perisian fon berfungsi lebih keras daripada hampir semua aset di belakang layar yang menyokong sistem operasi anda. Pemprosesan kata, penerbitan desktop dan bahkan elemen antara muka pengguna di komputer anda bergantung pada fail fon untuk memberikan maklumat output dan paparan. Apabila jenis huruf menjadi rosak, baik melalui penggunaan atau kerana anda memasang fail fon yang rosak, output tipografi anda menderita. Jenis hilang, sama ada di atas kertas, di layar anda atau kedua-duanya, dan elemen yang muncul mungkin kelihatan seolah-olah tersebar di seluruh halaman oleh angin kencang. Membuang dan memasang semula jenis huruf yang menunjukkan tanda-tanda masalah harus membetulkan masalahnya. Sekiranya anda baru membeli dan memuat turun fon, anda mungkin perlu mendapatkan salinan failnya yang baru.

Dokumen

Dokumen yang anda buat boleh menjadi mangsa kerosakan dalaman yang disebabkan oleh menyimpan fail semasa turun naik elektrik, menulis dokumen ke pemacu yang tidak berfungsi dan senarai panjang masalah yang disebabkan oleh keadaan berselang yang tidak pernah berulang. Fail dengan sejarah yang panjang dapat menimbulkan masalah, terutama jika Anda membuat contoh proyek baru dengan membuka dan menyesuaikan salinan versi sebelumnya dan bukannya menggunakan format dokumen templat perisian anda. Fail mungkin kelihatan normal dalam aplikasi anda dan tiba-tiba gagal mencetak dengan betul. Sambil menyusun semula projek dengan membina semula dari awal, anda mungkin dapat menyalin kandungannya dan memasukkannya ke dalam dokumen baru melalui papan keratan, drag and drop, atau prosedur pemindahan fail-ke-fail khusus yang disediakan oleh aplikasi anda.

Printhead

Sekiranya anda menggunakan peranti terma atau impak seperti dot matrix atau pencetak label khusus, kepala cetak yang menguatkan outputnya akan gagal, sehingga tidak ada yang muncul di atas kertas. Kepala cetak dot matriks cenderung tidak gagal secara tiba-tiba dan malapetaka. Sebaliknya, pin yang menghasilkan output berhenti berfungsi satu persatu dalam jangka masa yang panjang. Sekiranya anda sudah lama tidak menggunakan pencetak, anda mungkin telah melupakannya, tetapi anda mungkin dapat mencari bahagian dan membaikinya. Sebaliknya, pencetak termal boleh dan berhenti berfungsi kerana kegagalan kepala yang berlaku tanpa amaran. Sebilangan besar kegagalan ini memerlukan penggantian peranti, bukan kepala.