Kepentingan Pekerja Terpilih Menjadi Taman Kebakaran

Mengambil pekerja untuk menjadi penjaga bomba adalah cara untuk meningkatkan komitmen mereka terhadap perniagaan anda. Peranan itu penting, memastikan keselamatan rakan sekerja di tempat kerja. Pekerja yang dipilih untuk melaksanakan tugas tambahan dan latihan yang diberikan warden harus memahami bahawa ini adalah gambaran keyakinan anda terhadap kecekapannya. Dia mungkin akan menunjukkan kesetiaan syarikat sebagai balasannya.

Tugas Warden Bomba

Penjaga kebakaran membawa semua orang keluar dari bangunan sekiranya berlaku kebakaran. Kebun melakukan sapu kawasan untuk memastikan semua orang berada di sebelah kiri, bertemu dengan rakan pekerja di kawasan pertemuan pemindahan api yang telah ditentukan di luar bangunan dan melakukan jumlah pekerja. Mereka memastikan pekerja tetap ditempatkan sehingga pegawai kecemasan menetapkan bangunan itu jelas dan selamat untuk masuk semula. Anggota bomba memberitahu anggota kecemasan mengenai kawasan yang tidak dapat disapu kerana keadaan berbahaya dan kemungkinan ada orang yang terperangkap.

Kelayakan Warden Bomba

Warden yang berpotensi mesti bijak, tenang di bawah tekanan dan dapat mengambil peranan kepemimpinan di tengah-tengah krisis. Oleh kerana latihan untuk peranan tersebut dapat meliputi sekolah tentang tingkah laku manusia semasa keadaan darurat dan penggunaan peralatan khusus, dia juga harus bersedia untuk mengikuti program latihan warden yang diformalkan. Oleh kerana dia ditugaskan untuk menjaga daftar pekerja terkini dan selalu mencari kemungkinan bahaya kebakaran di daerahnya, dia juga harus teratur dan bersedia memberikan perhatian yang konsisten terhadap peranannya.

Faedah Mengetuk Pekerja

Amalan kerja dengan penglibatan tinggi melibatkan pekerja dengan syarikat sehingga mereka memberikan yang terbaik untuk pekerjaan setiap hari. Kesan sampingan positif dari latihan kemahiran dan penglibatan dalam membuat keputusan merangkumi tenaga yang lebih besar yang dikeluarkan oleh pekerja, serta faedah dari pandangan mereka tentang bagaimana mereka dapat bekerja dengan lebih baik dalam pekerjaan mereka. Pekerja yang dipilih untuk menjadi warden diberi aktiviti penglibatan yang tinggi; mereka dapat meningkatkan kemahiran mereka, menjalankan kepemimpinan dan menyumbang kepada suasana berpasukan dengan menunjukkan komitmen untuk menjaga keselamatan rakan sekerja mereka.

Memilih Pekerja yang Tepat

Dari perspektif praktikal, individu yang dipilih untuk warden bomba mesti selalu hadir di pejabat. Dari perspektif penglibatan pekerja, peranan warden bomba mesti disifatkan sebagai hak istimewa untuk dipegang. Pekerja tidak boleh memandang peranan warden sebagai beban; mereka harus memahami tanggungjawab yang diberikan sebagai pengiktirafan terhadap nilai mereka kepada organisasi. Pengurusan harus menjelaskan kepada anggota bomba bahawa sumbangan mereka dihargai, melalui pengakuan lisan atau notasi dalam fail pekerja yang harus dipertimbangkan pada waktu pemeriksaan.