Perbezaan Antara Butik dan Kedai Runcit

Kedai butik sebenarnya adalah jenis kedai runcit khusus. Ia berbeza dengan perniagaan runcit lain berdasarkan saiz, ruang lingkup dan inventori yang lebih terhad. Semasa menjalankan perniagaan runcit, penting untuk memahami atribut yang berbeza, dan kekuatan dan kelemahan relatif.

Saiz Perniagaan

Salah satu perbezaan yang paling ketara antara kedai runcit konvensional dan industri butik adalah saiz sebenar kedai, menurut Hello Love. Butik agak kecil jika dibandingkan dengan peruncit kotak besar atau peruncit barang am. Butik biasanya menempati ruang kecil di pusat membeli-belah tertutup atau di plaza. Mereka jarang beroperasi secara bersendirian. Sebaliknya, kedai rangkaian runcit yang lebih besar mempunyai lebih banyak fleksibiliti di lokasi dan mempunyai lebih banyak ruang untuk menjual.

Tahap Inventori

Butik perniagaan kecil juga dicirikan oleh variasi produk yang terhad, menurut Scrapability. Varieti adalah jumlah kategori produk yang anda jual. Banyak peruncit barangan umum mempunyai pelbagai jenis. Diskaun Target dan Wal-Mart mempunyai beberapa jabatan produk, misalnya. Butik mengkhusus dalam sebilangan besar kategori produk atau perkhidmatan. Contohnya, beg tangan atau topi khas hanya boleh menjual satu jenis produk tersebut. Butik sering mempunyai pelbagai jenis produk berbanding dengan peruncit yang lebih besar, namun, yang membolehkan pelanggan memilih lebih banyak pilihan.

Kesungguhan Syarikat vs Produk

Walaupun pemilik, pengurus dan pekerja syarikat boleh meminati syarikat atau produk dalam mana-mana jenis peruncit, butik sering merupakan kedai yang berkembang daripada minat produk pengasas. Peruncit yang luas sering dimulakan oleh seseorang yang ingin masuk ke dalam perniagaan untuk mengejar impian keusahawanan. Pengasas butik sering membuat atau memesan barang-barang khusus dan menggunakan butik tersebut sebagai jalan keluar untuk mengubah minat menjadi perniagaan yang menguntungkan.

Jenis Produk

Walaupun anda boleh membuat butik di bawah banyak kategori produk, peruncit fesyen dan pakaian biasanya memilih format kedai ini. Syarikat yang menjual barang dagangan besar-besaran biasanya menginginkan atau memerlukan lebih banyak ruang lantai. Pakar kategori adalah peruncit besar yang mempunyai kepakaran dalam kategori produk, tetapi mereka mempunyai ruang yang lebih besar dan pelbagai jenis daripada butik. Butik berfungsi dengan baik dalam fesyen atau pakaian kerana pembeli kelas atas sering menginginkan fesyen yang disesuaikan atau yang unik.