Cara Menyingkirkan Segala-galanya Di Luar Kanvas di Illustrator

Program grafik vektor Illustrator Adobe menampilkan papan seni, kanvas yang memaparkan hasil akhir usaha anda. Bahan dan lapisan dapat ditumpuk di luar papan seni dan diseret ke atasnya sesuai keperluan, tetapi cuba mendapatkan idea tentang produk siap dengan bahan ini dapat mengganggu. Terdapat beberapa cara untuk membuang atau menyembunyikan lebihan bahan ini sehingga anda dapat melihat produk akhir anda dengan jelas.

Di Bawah Topeng Ini ...

Illustrator menyokong penciptaan "topeng kliping", objek vektor yang mengaburkan atau "menutupi" apa sahaja di bawahnya. Cara topeng guntingan berfungsi ialah objek vektor dilukis di sekitar sasaran - dalam kes ini, papan seni. Setelah disetel, semua benda di luar objek tidak dapat dilihat sementara kandungannya tetap kelihatan. Untuk menambahkan topeng kliping, buat objek vektor yang akan berfungsi sebagai topeng, atau "jalur kliping." Jalur guntingan ini perlu diukur dan dibentuk agar sesuai dengan papan seni. Letakkan jalur kliping pada lapisan atas susunan timbunan, dan kemudian gerakkannya di atas papan seni. Pilih jalur kliping dan objek yang ingin anda tutupi dan klik "Objek" diikuti dengan "Clipping Mask" dan "Make." Semua objek di luar jalur pemotongan sekarang akan dikaburkan,walaupun mereka masih ada secara teknikal.

Tanam, Tanam dan Jauh!

Sekiranya anda ingin menghilangkan bahan di luar papan seni dan bukannya menyembunyikannya, anda juga boleh memotongnya. Alat pemotong berfungsi dengan cara yang sangat mirip, mengharuskan anda membuat objek vektor lutsinar untuk dilapisi di atas papan seni. Namun, persamaannya berakhir di sana, kerana keseluruhan kandungan artboard mesti ditukar dari sebatan menjadi garis besar. Salinan kandungan papan seni harus dibuat untuk mengekalkan karya seni yang asal sekiranya anda ingin terus menggunakannya kemudian. Hamparkan objek vektor di papan seni - ukuran dan bentuknya sama untuk berfungsi dengan betul. Setelah siap, buka alat "Pathfinder" dan pilih alat "Pangkas". Segala-galanya di luar objek vektor akan dihapuskan, membiarkan ruang kerja anda bebas dari bahan.

Hanya Dapatkan Sisi Baik Saya

Sekiranya anda hanya mahukan sebahagian daripada isi papan seni dalam produk siap, anda juga boleh membuat kawasan tanaman. Tidak seperti pemotongan penuh, yang menghapus maklumat, kawasan tanaman hanya mengeksport maklumat dalam batas kawasan tanaman. Sama seperti pemotongan, buat objek vektor dalam bentuk kawasan tanaman yang diinginkan dan hamparkannya di tempat yang dikehendaki. Klik "Objek" diikuti dengan "Kawasan Tanaman" dan "Buat." Ini akan menetapkan objek sebagai kawasan pemotongan, memaksa semua gambar yang diekspor mematuhi wilayah yang dipangkas.

Ini Bukan Bentuk Akhir Saya

Sekiranya membuat topeng atau pemotongan terlalu merosakkan atau memerlukan tenaga kerja untuk citarasa anda, anda juga boleh mengeksport produk siap dan kemudian mengimportnya semula ke Illustrator. Hanya maklumat yang terdapat di papan seni yang dieksport, jadi apa sahaja di luarnya dikecualikan dari produk akhir. Dengan mengimport fail kembali ke Illustrator, anda akan mempunyai kandungan artboard tanpa sebarang kekacauan di luarnya, membiarkan anda memulakan dengan kawasan kerja yang bersih.