Cara Memangkas Bentuk Tidak Teratur di Photoshop

Ciri pemotongan dalam Adobe Photoshop membuang sebahagian gambar anda, mengurangkan gambar ke bahagian yang dipilih. Alat pemangkasan selalu memilih bentuk segi empat tetapi anda kadang-kadang mungkin ingin memotong gambar menjadi bentuk yang tidak teratur. Sebagai contoh, anda mungkin ingin memangkas gambar yang lebih besar untuk hanya meninggalkan logo syarikat anda, yang kemungkinan tidak membentuk segi empat tepat. Walaupun Anda tidak dapat memotong ke bentuk yang tidak teratur ini dengan menggunakan alat pemangkasan, Anda dapat melakukannya dengan memilih dan menghapus bahagian gambar yang tidak diinginkan.

1

Tekan "F7" untuk membuka panel Photoshop Layers.

2

Klik dua kali ikon kunci di sebelah lapisan gambar anda jika ada yang muncul di sana. Klik "OK" untuk membuka kunci lapisan.

3

Klik kanan ikon "lasso" di kotak alat dan kemudian klik "Alat lasso poligonal" untuk menukar penunjuk tetikus anda ke bentuk yang kecil dan tidak teratur.

4

Klik satu titik pada garis besar bentuk yang ingin anda potong. Klik titik kedua dan kemudian ketiga, dan teruskan mengklik titik sehingga anda betul-betul menggariskan bentuknya.

5

Klik dua kali untuk memilih bentuk dengan garis besar.

6

Tekan "Shift-F7" untuk memilih bentuk terbalik, memilih semua gambar selain bentuknya.

7

Tekan "Backspace" untuk menjadikan kawasan yang dipilih telus, memotong gambar ke bentuk yang tidak teratur.