Mengapa Tablet Saya Tidak Menahan Isyarat Internet Saya?

Sambungan Internet yang tidak stabil dapat menyekat sebahagian besar fungsi tablet anda, menyebabkan anda tidak dapat melayari Internet atau menggunakan aplikasi tertentu. Seperti komputer tanpa wayar biasa, tablet biasanya bergantung pada isyarat tanpa wayar yang kuat untuk mengekalkan sambungan Internet yang baik. Mengetahui cara menyelesaikan masalah sambungan secara langsung dari tablet anda akan membantu anda menyelesaikan masalah dengan cepat dan memastikan mesin mudah alih perniagaan anda memberikan pengalaman dalam talian yang terbaik.

Gangguan

Tablet anda mungkin memutuskan sambungan Internetnya kerana gangguan tanpa wayar. Gangguan tanpa wayar berlaku apabila gelombang radio yang membentuk isyarat tanpa wayar terdegradasi di udara. Ini boleh berlaku kerana peranti lain memancarkan isyarat bersaing pada frekuensi yang sama, seperti telefon tanpa wayar. Ia juga boleh berlaku sekiranya isyarat melalui bahan yang tidak melakukan gelombang radio dengan baik, seperti logam. Menjauhkan sumber gangguan dari jalan antara penghala dan tablet anda harus meningkatkan prestasi tanpa wayar.

Julat

Gelombang radio yang dihasilkan oleh penghala wayarles anda hanya mempunyai jarak terhad. Gelombang elektromagnetik merosot ketika bergerak, yang bermaksud bahawa jika tablet anda terlalu jauh dari titik akses tanpa wayar, ia hanya akan menerima isyarat yang tidak sesuai. Masalah ini dapat diselesaikan dengan mendekatkan tablet anda ke penghala anda. Sekiranya ini tidak praktikal, anda boleh mencuba memasang pengulang di harta tanah anda. Pengulang adalah peranti yang dirancang untuk mengambil dan menghantar semula isyarat tanpa wayar, membantu memperluas jangkauan rangkaian.

Isu Pembekal

Mungkin tablet anda mengalami masalah penyambungan kerana masalah yang lebih luas dengan rangkaian penyedia anda. Sekiranya boleh, cuba uji tablet anda dengan kaedah sambungan yang berbeza. Sebagai contoh, jika anda ingin menggunakan Internet melalui sambungan data selular, cuba beralih ke rangkaian Wi-Fi jika ada yang berada dalam jangkauan. Sekiranya ini tidak dapat dilakukan, uji hubungan anda dengan peranti lain. Penyedia perkhidmatan Internet atau pembekal telefon bimbit anda juga harus dapat memberitahu anda mengenai kegagalan rangkaian.

Masalah Perisian

Sambungan sekejap mungkin disebabkan oleh bug perisian atau salah konfigurasi pada tablet itu sendiri. Cuba putuskan sambungan dan sambungkan semula ke rangkaian anda, kerana ini dapat membantu meningkatkan kekuatan isyarat. Anda juga harus memperbarui perisian peranti anda jika mungkin, kerana pengeluar tablet utama sering melepaskan firmware baru dengan tujuan untuk memperbaiki pepijat dan meningkatkan prestasi. Sekiranya ini tidak berfungsi, pertimbangkan untuk menyandarkan peranti anda dan menetapkan semula ke lalai kilang.