Cara Menunjukkan Arkib di Tumblr

Sama ada anda menggunakan perkhidmatan blog Tumblr sebagai portfolio untuk memaparkan karya terbaru anda atau hanya sebagai cara untuk terus berhubungan dengan pelanggan perniagaan anda, menunjukkan bahawa arkib blog anda boleh menjadi sangat berguna. Halaman arkib memberi pembaca anda cara untuk melihat dengan cepat semua yang anda hantar di blog anda tanpa perlu kembali ke halaman belakang secara manual. Sekiranya tema yang anda gunakan untuk blog Tumblr anda tidak menyertakan pautan ke halaman arkib secara automatik, anda boleh menambahkannya secara manual.

1

Log masuk ke akaun Tumblr anda.

2

Klik pada tajuk blog yang ingin anda tunjukkan arkib di bahagian atas halaman.

3

Klik butang "Sesuaikan tema" di sebelah kanan halaman.

4

Kaji tetapan konfigurasi tema anda. Beberapa tema, seperti "Pembaca Mudah," "Atlantik" atau "1000 Matahari", membolehkan anda memilih sama ada untuk memaparkan pautan ke halaman arkib atau tidak melalui kotak centang dalam tetapan. Cari tetapan berlabel "Tunjukkan butang arkib", "Tunjukkan pautan arkib", "Tunjukkan alat blog" atau yang serupa. Sekiranya tetapan ada, centang kotak centang untuk mengaktifkannya dan klik "Simpan."

5

Edit kod HTML untuk tema Tumblr anda secara langsung untuk memaparkan pautan ke halaman arkib jika tidak ada pilihan untuk melakukannya dalam pengaturan tema. Klik butang "Edit HTML" dan kenal pasti lokasi dalam kod di mana anda ingin meletakkan pautan, seperti bar sisi atau footer. Lihat halaman bantuan Tumblr mengenai tema HTML tersuai jika anda memerlukan bantuan untuk menentukan bahagian kod mana yang berkaitan dengan setiap bahagian blog anda (lihat Sumber). Tambahkan kod berikut di lokasi yang telah anda kenalpasti, ganti "your_tumblr_name" dengan nama unik yang dikaitkan dengan blog Tumblr anda:

Arkib

Klik "Kemas kini Pratonton" untuk memuat semula pratonton dan periksa perubahan anda. Setelah anda berpuas hati, klik "Penampilan" untuk kembali ke tetapan tema anda dan klik "Simpan" untuk menyimpan perubahan anda.