Strategi Perniagaan Berbeza

Strategi perniagaan yang dibezakan adalah antara dua jenis strategi persaingan asas yang boleh digunakan syarikat untuk membezakan diri mereka di pasaran. Kategori strategi persaingan umum yang lain adalah strategi kos rendah. Pada dasarnya, syarikat boleh bersaing untuk menjadi penyedia kos rendah dalam industri atau memanfaatkan salah satu daripada banyak cara yang mungkin untuk membezakan diri dari pesaing untuk memacu perniagaan.

Batasan Kos Rendah

Secara umum, terdapat lebih banyak ruang di kebanyakan industri untuk strategi perniagaan berbeza daripada strategi kos rendah. Pada akhirnya, hanya satu syarikat yang dapat bertahan sebagai penyedia kos rendah sebenar dalam industri. Menjadi penyedia terendah kedua atau ketiga terendah biasanya tidak berfungsi dengan baik sebagai strategi pemasaran.

Di beberapa industri, beberapa syarikat bersaing sebagai penyedia kos rendah, tetapi selalunya, satu syarikat menang atau keuntungan terhad tersebar. Oleh itu, mana-mana syarikat yang tidak mahu terlibat dalam pertempuran berisiko tinggi sebagai penyedia kos rendah mesti memilih pendekatan yang berbeza.

Model Pertandingan Porter

Pakar pengurusan dan pengarang terkenal Michael Porter menindaklanjuti model kekuatan persaingannya yang terkenal dengan mencatat empat strategi kelebihan daya saing asas. Ini merangkumi fokus kos dan kepemimpinan kos, bersama dengan fokus pembezaan dan pembezaan. Fokus kos dan kepemimpinan kos adalah kedua-dua pendekatan untuk menjadi pemimpin kos rendah. Fokus pembezaan dan pembezaan adalah dua strategi pembezaan yang serupa tetapi berbeza untuk mewujudkan kedudukan pasaran yang kuat.

Pembezaan dan Menawarkan Ciri Unik

Pembezaan pada dasarnya bermaksud menjadikan perniagaan atau jenama anda menonjol dengan menawarkan ciri, faedah, perkhidmatan yang unik atau elemen penyelesaian anda yang lain. Strategi ini bermaksud mengenal pasti kriteria terpenting yang digunakan oleh pembeli di pasaran anda dan kemudian merancang produk, perkhidmatan atau penawaran lain dengan cara yang paling sesuai dengan kriteria tersebut.

Menawarkan produk berkualiti tinggi, penyelesaian terbaik, ciri eksklusif atau alat atau bahan organik adalah contoh cara untuk membezakan kriteria tertentu. Strategi pembezaan bertepatan dengan titik harga yang lebih tinggi daripada penyedia kos rendah kerana memerlukan lebih banyak wang untuk memberikan penyelesaian keseluruhan yang lebih baik. Menekankan elemen nilai tambah di atas pilihan kos rendah adalah kunci.

Fokus Pembezaan pada Sebilangan kecil Segmen

Fokus pembezaan mempunyai persamaan asas dengan pembezaan, tetapi fokusnya adalah pada satu atau sebilangan kecil segmen pasaran sasaran. Di beberapa industri, segmen pasaran yang sangat berbeza menginginkan perkara yang sangat berbeza dari produk atau perkhidmatan. Dengan fokus pembezaan, perniagaan anda berpusat pada segmen atau dua segmen tertentu yang sesuai dengan kekuatan anda. Pendekatan yang lebih fokus ini membolehkan anda memaksimumkan usaha dalam pemasaran ke segmen yang dipilih dan melaburkan sumber iklan anda untuk meyakinkan segmen kelebihan kelebihan jenama anda.