Kelebihan & Kekurangan Komisen Gaji Plus

Gaji ditambah komisen adalah salah satu struktur pampasan yang lebih biasa digunakan oleh majikan untuk membayar jurujual, walaupun gelaran pekerjaan lain mungkin juga diberi penghargaan dengan cara ini. Pekerja menerima jumlah gaji pokok yang dijamin tetapi juga mendapat jumlah komisen yang tidak ditentukan berdasarkan jumlah penjualan yang mereka buat. Ditujukan untuk memotivasi pengeluaran penjualan yang lebih baik, struktur gaji ini memiliki beberapa kekuatan dan beberapa kelemahan berbanding dengan rancangan pembayaran lain.

Pro: Prestasi Ganjaran

Sebab utama syarikat menggunakan komisen lurus atau rancangan pembayaran komisen plus adalah untuk memotivasi pekerja ke arah hasil yang lebih baik dan memberi penghargaan kepada mereka yang berprestasi tinggi. Sekiranya anda membayar gaji tetap kepada penjual, mungkin ada yang mempunyai motivasi terhad untuk melebihi jangkaan asas. Namun, dengan menambahkan peluang memperoleh komisen, perusahaan mendorong penjual untuk menetapkan tujuan yang lebih agresif, bekerja melalui rintangan dan penolakan, dan terus mencari dan mencari peluang penjualan baru.

Pro: Bayar Hanya Semasa Anda Menjana Wang

Khusus untuk perniagaan kecil, kemampuan untuk membayar perbelanjaan hanya apabila anda menjana wang adalah keuntungan besar. Sekiranya anda membayar gaji tetap kepada pekerja jualan anda, maka gaji itu adalah overhead tetap. Anda harus membayarnya, walaupun anda tidak membuat penjualan. Menyusun pampasan sebagai komisen bermaksud perbelanjaan keluar dari pendapatan utama anda. Tanpa penjualan, tiada pembayaran. Sederhana itu.

Pro (atau Con): Kestabilan

Berpikir gaji tetap menawarkan pendapatan yang paling stabil bagi pekerja, pekerja penjualan yang telah bekerja dengan komisen lurus sering menghargai tahap jaminan dan gaji pokok yang lebih tinggi. Imbangan kestabilan dan insentif untuk melakukan pada tahap yang lebih tinggi mempunyai keseimbangan faedah baik dari gaji tetap dan komisen lurus. Kuncinya adalah untuk menawarkan kestabilan yang cukup sehingga pekerja merasa puas dengan asas keselamatan kewangan mereka tetapi masih mempunyai motivasi untuk menjual lebih banyak untuk mendapatkan lebih banyak.

Con: Kerumitan

Gaji ditambah komisen lebih sukar ditadbir berbanding struktur gaji dengan satu jenis gaji asas. Dengan struktur gaji ini, kakitangan gaji mesti menguruskan aspek gaji dan komisen gaji. Selain itu, jurujual boleh menjadi bingung tentang bagaimana pembayaran mereka dikira, terutama jika ditawarkan lebih daripada satu jenis komisen. Beberapa syarikat menawarkan peratusan komisen berganda untuk beberapa kategori produk dan perkhidmatan, berbanding dengan satu kadar komisen secara keseluruhan.

Con: Kesan Terhad

Pengkritik gaji dan komisen paling sering menunjukkan cabaran dalam pelaksanaan, bukan idea di sebalik memotivasi pekerja dengan komisen. Beberapa syarikat menggunakan komisen yang agak kecil sebagai tambahan kecil untuk gaji atau upah standard. Ini dapat menjadikan bahagian komisen membayar sebagai tanda yang menambah perbelanjaan gaji syarikat tanpa memberi insentif kepada pekerja untuk menjual lebih banyak. Dalam senario terburuk, jurujual melihat komisen sebagai tamparan di muka dan menjadi pahit terhadap majikan.