Cara Membuat Paint Splatter di Photoshop

Artis seperti Jackson Pollock telah membuat karier untuk mengekspresikan diri dengan percikan cat, tetapi anda tidak memerlukan kanvas tinggi dua tingkat atau galeri seni untuk mencuba gaya anda sendiri. Dengan Adobe Photoshop, anda mempunyai semua cat, kuas dan kanvas yang diperlukan untuk membuat corak percikan anda sendiri. Photoshop bahkan menawarkan kemampuan untuk mengawal percikan, di mana anda boleh bereksperimen dengan titisan dan titisan pekat, atau melepaskan seperti anda melemparkan baldi cat ke dinding.

1

Mulakan Photoshop. Klik "Fail." Klik "Baru." Ketik "Splatter" ke dalam kotak Nama di tetingkap Baru. Masukkan dimensi untuk kanvas di kotak Lebar dan Tinggi. Pilih "inci" dari dua menu lungsur jika mereka belum ditunjukkan secara lalai. Klik pilihan "Putih" di bawah Kandungan Latar Belakang dan klik butang "OK".

2

Periksa warna yang ditunjukkan dalam Pemilih Warna di bahagian bawah bahagian alat. Untuk menukar warna --- yang akan menjadi yang terakhir digunakan --- klik dua kali pada kotak berwarna pepejal, pilih warna baru dan klik "OK."

3

Klik alat berus cat. Klik menu lungsur kedua dari kiri di bar alat di bahagian atas kanvas. Klik salah satu kepala berus percikan, seperti 29, 39 atau 59.

4

Luncurkan bar "Saiz" ke atas atau ke bawah --- semakin besar saiznya, semakin besar pucuknya.

5

Posisikan kursor di atas kanvas dan perhatikan kursor kini kelihatan seperti percikan. Sesuaikan "Ukuran" dan sikat kepala seperti yang dikehendaki.

6

Klik sekali pada kanvas untuk mendepositkan satu percikan. Klik dan seret kursor sambil menekan butang kiri tetikus untuk menyimpan percikan berterusan, seolah-olah anda sedang menyemburkan lukisan.

7

Tukar warna di Color Picker dan terus mengklik kanvas untuk kesan percikan pelbagai warna. Ini adalah pilihan.