Cara Membuat Sempadan Dengan Pukulan di Photoshop

Adobe Photoshop disertakan dengan pilihan penapis yang boleh anda gunakan untuk menjadikan gambar anda lebih menarik. Kesan penapis juga dapat digunakan untuk membuat batas menarik untuk foto anda. Penapis sapuan berus diarahkan pada penciptaan kesan seni halus, tetapi menghasilkan sempadan gambar yang unik ketika digunakan bersama dengan topeng lapisan. Oleh kerana anda mempunyai kawalan terhadap radius semburan dan panjang pukulan, anda boleh menggunakan kesan yang sama dengan parameter yang berbeza untuk setiap sempadan untuk membuat beberapa variasi.

1

Buka Adobe Photoshop dan muatkan gambar yang ingin anda gunakan kesan sempadan.

2

Pilih alat Rectangular Marquee dari tetingkap Tools dan kemudian klik dan seret pilihan di sekitar foto anda. Kesan sempadan membelai akan digunakan pada kawasan di luar pilihan.

3

Klik dua kali ikon "Edit dalam Quick Mask Mode" - digayakan seperti segi empat tepat dengan lingkaran putus-putus di dalam - dari tetingkap Alat dan klik butang radio "Kawasan Terpilih". Klik "OK" untuk menerapkan topeng cepat pada foto anda.

4

Klik "Tapis" dari bar Menu dan kemudian pilih "Galeri Penapis."

5

Klik dan seret slaid "Stroke Length" dan "Spray Radius" ke kanan sambil memeriksa bahagian pratonton. Semakin tinggi nilai panjang dan radius, kesan sempadan semakin ketara. Nilai ideal bergantung pada ukuran gambar asal dan pilihan anda sendiri, jadi bereksperimen sehingga anda berpuas hati dengan pratonton.

6

Pilih arah pukulan dari senarai drop-down "Stroke Direction" dan kemudian klik "OK."

7

Klik "Edit dalam Standard Mode" dari tetingkap Tools untuk mengubah topeng cepat menjadi pilihan. Klik kanan pilihan dan pilih "Layer Via Copy" dari menu konteks.

8

Klik "Buat Lapisan Baru" dari tetingkap Lapisan dan pilih alat Paint Bucket dari tetingkap Alat. Klik pemetik "Foreground Color" dari tetingkap Tools dan pilih warna untuk sempadan.

9

Klik "OK" kemudian klik kanvas untuk mengisi keseluruhan lapisan dengan warna yang dipilih. Di tetingkap Lapisan, klik dan seret "Lapisan 2," yang merupakan lapisan dengan warna padat, di bawah "Lapisan 1," yang merupakan lapisan gambar.

10

Klik "Fail" dan pilih "Simpan Sebagai" untuk menyimpan gambar anda dengan sempadan yang digunakan.