Apakah Perbezaan Antara Inventori & Stok?

Inventori dan kawalan stok adalah istilah yang digunakan secara bergantian dalam perakaunan perniagaan dan pemantauan produk. Sebenarnya, istilah "kawalan inventori stok" adalah istilah yang tepat. Syarat-syarat ini merujuk kepada kedua-dua produk sebenar yang siap dijual serta bekalan yang diperlukan untuk membuat produk tersebut dijual. Kerana syaratnya boleh ditukar ganti, mudah untuk mengelirukan apa yang sebenarnya dilacak untuk operasi perniagaan. Pengawalan inventori yang tepat penting untuk memastikan perniagaan anda mempunyai bekalan dan produk yang mencukupi untuk menyelesaikan pesanan pelanggan, tanpa mengganggu pemenuhan pesanan.

Petua

Tidak ada perbezaan antara inventori dan stok: dua perkataan itu bermaksud perkara yang sama.

Kawalan Inventori Stok

Bergantung pada berapa banyak produk yang bergerak secara kerap, beberapa syarikat mengesan inventori stok setiap hari untuk memastikan kelancaran operasi dan pemenuhan pesanan. Walau bagaimanapun, inventori stok lebih daripada sekadar produk di rak kedai atau produk di gudang yang menunggu untuk dijual. Inventori stok juga merangkumi bahan mentah yang diperlukan untuk membuat produk tambahan yang dibuat di lokasi.

Sebagai contoh, kedai bunga yang membuat pengaturan hotel telah selesai mengatur. Ini adalah sebahagian daripada inventori stok. Kemudian inventori bunga. pasu dan pita untuk membuat susunan itu perlu ditambah untuk mendapatkan nombor stok stok yang lengkap. Adalah mustahak untuk mengesan apa yang ada dalam inventori stok secara berkala untuk mencatat kerosakan, keperluan produk dan pesanan yang telah siap.

Kos barangan yang dijual

Semasa membuat pembukuan, tidak mencukupi untuk menanggung kos inventori stok. Anda juga mesti menjelaskan kos barang yang dijual. Banyak pemilik perniagaan secara tidak tepat menghitung semua kos bekalan dan tenaga kerja untuk membuat produk dan melabelnya sebagai kos barang yang dijual. Walau bagaimanapun, item baris pada penyata pendapatan ini hanya merujuk kepada produk yang sudah dijual. Ini bermaksud bahawa nilai penawaran yang tinggal tidak termasuk ketika menghasilkan kos barang yang tepat yang dijual.

Contohnya, jika syarikat menjual 50 meja kayu dengan harga $ 350 setiap satu pada bulan tersebut. Ia mempunyai 100 meja lain dalam pelbagai peringkat penyelesaian di gudang dengan setiap meja berharga $ 60 bahan dan $ 100 tenaga kerja. Ini bermaksud setiap jadual memerlukan $ 160 untuk dibuat. Kos ini dikalikan dengan 50 yang dijual adalah kos barang yang dijual, atau $ 8,000. Semua nombor lain tidak berkenaan dengan garis perakaunan ini.

Aset dalam Buku

Persediaan juga sering dikelirukan dengan aset. Aset adalah kelas nilai yang berbeza yang merujuk kepada aset modal seperti peralatan komputer, perkakasan, mesin, dan harta benda. Cara termudah untuk membezakan aset dari kawalan inventori adalah bahawa aset tetap dengan syarikat tanpa mengira apa yang dijual kepada pengguna. Inventori atau stok digunakan dan dijual sebagai produk akhir kepada pelanggan. Penting untuk memastikan perbezaan ini tetap terpisah, supaya pembukuan anda tepat, dan anda jelas mengenai penyediaan cukai dan polisi insurans anda.