Perdagangan Bebas Vs. Perlindungan

Pertempuran ekonomi antarabangsa yang dilancarkan Presiden Donald J. Trump ke China dan juga sekutu terdekat AS adalah contoh perdagangan bebas berbanding proteksionisme. Trump berpendapat bahawa rakan dagang AS telah mengambil keuntungan yang tidak adil dari pasaran terbuka yang ditawarkan negara ini selama beberapa dekad. Dia mengatakan bahawa negara-negara lain sengaja membuang barang ke pasar AS yang harganya tidak adil kerana kos buruh yang lebih rendah dan bantuan pemerintah untuk perniagaan di negara-negara tersebut.

Dia telah mengenakan tarif yang ketat - pada dasarnya cukai ke atas barang asing yang diimport di negara ini - dan mengancam untuk mengenakan lebih banyak. Tarif akan menaikkan harga barang asing yang ingin memasuki negara ini kerana syarikat yang menghantar barang tersebut harus menanggung kos kepada pengguna. Hasilnya akan jauh lebih sedikit barang yang memasuki negara ini.

China dan sekutu AS yang ditolak dengan tarif ini membantah bahawa sekatan ekonomi seperti itu akan menghalang perdagangan dunia dan menyebabkan harga barang dan perkhidmatan meningkat. Mereka mengatakan bahawa perdagangan bebas dan bebas - perdagangan yang tidak terganggu oleh tarif - adalah jalan terbaik untuk maju. Mereka berpendapat bahawa pasaran yang tidak terhad, di mana barang-barang asing dapat melintasi sempadan negara ini dan negara-negara asing tanpa rasa takut akan tarif yang berat, adalah pertaruhan terbaik untuk ekonomi global.

Asas Perdagangan Bebas vs Perlindungan

Perdagangan bebas bermaksud seperti apa namanya: perdagangan bebas dan bebas antara negara, tidak terhalang oleh tarif curam, dan di mana barang boleh melintasi sempadan yang tidak terganggu oleh sekatan apa pun. Sebaliknya, proteksionisme juga bermaksud apa namanya: Ini adalah proses di mana pemerintah memukul cukai yang ketat - tarif - serta sejumlah peraturan yang ketat terhadap barang yang ingin dieksport oleh negara lain.

Hasil bersihnya ialah arus barang yang mengalir ke negara melambat. Ancaman Trump untuk mengenakan tarif pada beberapa rakan dagang AS adalah contoh klasik proteksionisme. Hujah oleh China dan rakan dagang AS yang lain bahawa perdagangan tidak boleh dibatasi adalah contoh perdagangan bebas.

Kebaikan dan Kekurangan Proteksionisme

Pada pandangan pertama, hujah Trump untuk proteksionisme (walaupun dia pasti tidak menyebutnya) nampaknya betul. "The Wall Street Journal" menyatakan bahawa AS mempunyai defisit perdagangan $ 375 bilion dengan China. Pada bulan Jun 2018, pentadbiran Trump terlibat dalam rundingan panas dengan China untuk menjatuhkan defisit $ 200 bilion dengan memaksa China untuk membuka pasarnya. (China meletakkan banyak sekatan pada barang yang ingin dieksport oleh syarikat AS ke negara Asia.)

Tetapi, proteksionisme adalah cerun yang licin. AS telah mencuba proteksionisme sebelumnya melalui pengenaan tarif yang berat pada rakan dagang Eropahnya. Hasilnya: Kemurungan Besar. Pada awal 1930-an, tarif Smoot-Hawley diberlakukan di AS, memicu "kes proteksionisme yang paling terkenal dalam sejarah," kata Bruce Bartlett, menulis di "The Fiscal Times." Kongres meluluskan undang-undang Smoot-Hawley pada tahun 1930, dan hasilnya sangat buruk:

  • Harga barang import meningkat 5 peratus

  • Rakan dagang Amerika membalas dan mengurangkan eksport AS secara mendadak

  • Perdagangan dunia menyusut, menyebabkan banyak negara tidak dapat membayar hutang mereka yang tersisa dari Perang Dunia I

Ahli ekonomi membahaskan kesan keseluruhan tindakan pelindung Smoot-Hawley, tetapi ahli ekonomi mendiang Jude Wanniski menyebutnya penyebab utama kemurungan.

Kelebihan Perdagangan Bebas

Sejarah yang tidak senang itu sepertinya memiringkan skala menuju perdagangan bebas. Perdagangan bebas baik untuk ekonomi global, kata Donald J. Boudreaux, rakan kanan Program FA Hayek untuk Pengajian Lanjutan dalam Falsafah, Politik, dan Ekonomi, dan Nita Ghei, pengarah penyuntingan dasar di Pusat Mercatus di Universiti George Mason . Mereka menambah:

"Perdagangan bebas meningkatkan kesejahteraan bagi orang Amerika - dan warganegara dari semua negara yang mengambil bahagian - dengan membiarkan pengguna membeli lebih banyak, produk berkualiti lebih baik dengan biaya yang lebih rendah. Ini mendorong pertumbuhan ekonomi, peningkatan kecekapan, peningkatan inovasi, dan keadilan yang lebih besar yang menyertai peraturan sistem berasaskan. Manfaat ini meningkat seiring peningkatan perdagangan - eksport dan import - meningkat. "

Kedua menyatakan bahawa sekatan perdagangan asing sering membahayakan orang yang ingin mereka lindungi: pengguna dan pengeluar Amerika. Proteksionisme membataskan pilihan apa yang dapat dibeli oleh orang Amerika, dan menaikkan harga semua barang dari pakaian dan bahan makanan hingga bahan yang digunakan pengeluar untuk membuat produk sehari-hari.

Kekurangan Perdagangan Bebas

Tetapi tolak utama terhadap perdagangan bebas adalah argumen yang sama yang mendorong proteksionisme: Perdagangan bebas cenderung meningkatkan defisit perdagangan di beberapa negara ke tahap yang berpotensi bencana. Amerika mempunyai defisit perdagangan yang semakin meluas dengan hampir setiap negara tempat perdagangannya, catat, "The New York Times." NYT memetik Presiden Trump sebagai berkata: "Kami kehilangan, selama beberapa tahun terakhir, $ 800 miliar setahun" - angka yang "Times" tidak dipertikaikan. NYT mengatakan bahawa Trump telah melebih-lebihkan defisit perdagangan AS dengan China, mencatat bahawa ia "hanya" $ 375 bilion.

Setiap dolar dalam defisit perdagangan, yang secara umum dipicu oleh perdagangan bebas, bermaksud dolar yang diambil dari pekerja AS dan, sebaliknya, pergi ke pekerja di luar negara. Hasilnya adalah kehilangan pekerjaan di AS seperti negara-negara lain, dengan kos buruh yang jauh lebih rendah dan sering dengan perniagaan yang disokong oleh bantuan kerajaan, memperoleh pekerjaan.

Jadi, Mana Yang Terbaik: Perdagangan Bebas atau Perlindungan?

Tidak ada jawapan yang mudah. "New York Times" tidak bersetuju bahawa defisit perdagangan AS adalah berhampiran $ 800 bilion. Tetapi, kata "Times", defisit perdagangan tidak semestinya perkara yang buruk:

"Sebilangan besar ahli ekonomi tidak melihat jurang perdagangan sebagai wang 'hilang' ke negara lain, dan mereka juga tidak risau akan defisit perdagangan pada tahap yang besar. Itu kerana ketidakseimbangan perdagangan dipengaruhi oleh banyak faktor ekonomi makro, termasuk kadar pertumbuhan relatif negara , nilai mata wang mereka, dan kadar simpanan dan pelaburan mereka. Sebagai contoh, defisit perdagangan Amerika menyempit secara dramatik semasa Kemelesetan Besar, ketika penggunaan nasional merosot. "

"Times" dan penyokong lain mengatakan bahawa perdagangan bebas menguatkan ekonomi dunia. Yang lain berpendapat bahawa perdagangan bebas merosakkan ekonomi negara-negara seperti AS Dalam sebuah kajian, ahli ekonomi buruh David Autor, David Dorn, dan Gordon Hanson mendapati bahawa lonjakan baru-baru ini dalam import China ke Amerika Syarikat "telah menimbulkan kerugian yang nyata pada upah dan buruh -paksa penyertaan pekerja AS di pasaran tempatan. "

Namun yang lain, seperti majalah konservatif, "The National Review," berpendapat bahawa perjanjian perdagangan bebas, seperti Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA), hanya menguntungkan AS, yang menambah 30 juta pekerjaan setelah perdagangan bebas perjanjian ini digubal pada tahun 1992.

Hujahnya tidak berkesudahan. Namun, jelas, perdebatan perdagangan bebas vs proteksionisme, tidak akan pudar dalam waktu dekat.