Mengimport ePub ke iPhone

Fail dokumen EPub diimport menggunakan fitur perkongsian fail yang terdapat di dalam perisian pengurusan multimedia iTunes, atau file tersebut dapat dikirim sebagai lampiran e-mel. Walau bagaimanapun, aplikasi yang sesuai dengan ePub mesti dipasang pada peranti sebelum fail dapat diimport. Mengubah dokumen perniagaan anda menjadi fail ePub dan memindahkannya ke iPhone anda adalah cara terbaik untuk membawa sebilangan besar fail ke dalam poket anda.

Pasang Aplikasi yang Sesuai dengan ePub

Sebelum fail ePub dapat dipindahkan ke iPhone anda menggunakan kaedah apa pun, aplikasi yang sesuai mesti dipasang di telefon. Lancarkan App Store di iPhone anda dengan mengetuk ikonnya di skrin Utama. Cari aplikasi yang sesuai dengan ePub seperti iBooks, Stanza atau Bluefire Reader. Ketuk aplikasi untuk membuka halaman produk penuhnya, diikuti dengan butang "Percuma". Ketuk butang sekali lagi apabila teksnya berubah menjadi "Pasang" untuk memuat turun dan memasang aplikasi yang sesuai dengan ePub. Pasang banyak aplikasi jika anda ingin menguji aplikasi yang berbeza.

Mengimport Melalui Kabel USB

Lancarkan iTunes dan sambungkan iPhone anda menggunakan kabel USB-nya. ITunes menambahkan iPhone anda ke senarai "Peranti" di lajur kiri. Pilih iPhone dari senarai "Peranti" dan buka tab "Aplikasi" di tetingkap iTunes utama. Pilih aplikasi yang sesuai dengan ePub anda dari bahagian "Aplikasi", klik butang "Tambah" dan arahkan ke fail yang ingin anda import. Pilih mereka di kotak dialog dan klik butang "Buka". Fail ePub yang dipilih ditambahkan ke senarai "Dokumen" aplikasi dan dikirim ke iPhone. Sekiranya anda menggunakan iBooks, klik menu "File", pilih "Add to Library" dan arahkan ke fail ePub. EPub ditambahkan ke pustaka iTunes dan diimport ke aplikasi iBooks pada penyegerakan iPhone anda yang seterusnya.

Mengimport Melalui Penyegerakan Wi-Fi

Lancarkan iTunes di komputer anda dan sambungkan iPhone anda melalui kabel USB-nya. Pilih iPhone dari senarai "Peranti" dan buka tab "Ringkasan". Tandai kotak "Segerakkan Dengan iPhone Ini Melalui Wi-Fi" dan klik butang "Segerakkan". IPhone anda kini diselaraskan secara nirkabel dengan iTunes setiap kali disambungkan ke rangkaian Wi-Fi anda, iTunes dibuka dan peranti disambungkan ke stopkontak. Pilih aplikasi yang sesuai dengan ePub anda dari bahagian "Aplikasi" di tab "Aplikasi", klik butang "Tambah" dan arahkan ke fail ePub yang ingin anda import. Fail ePub yang dipilih akan diimport secara automatik pada saat penyegerakan Wi-Fi dijalankan.

Mengimport Melalui E-mel

Buat mesej e-mel baru dan tambahkan fail ePub anda sebagai lampiran. Hantar mesej ke alamat e-mel yang dapat diakses di iPhone anda. Ini sering bermaksud menghantar mesej kepada diri sendiri atau ke alamat e-mel syarikat anda sendiri. Lancarkan aplikasi Mail di iPhone anda dan buka mesej dengan lampiran fail ePub. Ketuk butang untuk membuka lampiran pesan dan pilih aplikasi yang ingin anda buka fail ePub. EPub diimport ke aplikasi yang dipilih.