Cara Menulis Kanji pada Papan Kekunci

Kanji adalah bahagian abjad logografi dari sistem tulisan Jepun. Windows 7 membolehkan komputer bukan Jepun maya menyokong bahasa Jepun; anda boleh menulis dalam kanji pada papan kekunci anda walaupun peranti tersebut tidak mempunyai susun atur papan kekunci Jepun. Sistem operasi menggunakan Microsoft IME untuk menukar watak alfanumerik Rom menjadi hiragana, kemudian menukar hiragana menjadi kanji. Untuk menulis dalam kanji pada papan kekunci anda, aktifkan Microsoft IME untuk bahasa Jepun, kemudian gunakan bar bahasa pada bar tugas untuk beralih antara susun atur papan kekunci.

1

Klik "Mula." Pergi ke "Panel Kawalan", kemudian "Jam, Bahasa dan Wilayah." Pilih "Tukar Papan Kekunci atau Kaedah Input Lain" dari bawah "Wilayah dan Bahasa."

2

Klik butang "Tukar Papan Kekunci". Pilih butang "Tambah" dari tab "Umum", kemudian tatal ke "Bahasa Jepun (Jepun)."

3

Klik tanda "+" di sebelah "Jepun (Jepun)" untuk mengembangkan kategori. Kembangkan "Papan Kekunci", kemudian periksa "Microsoft IME."

4

Klik "OK" untuk menambah bahasa input. Klik tab "Bar Bahasa", kemudian pilih "Docked in the Taskbar."

5

Tandakan "Tunjukkan Label Teks pada Bar Bahasa." Klik "OK" untuk menutup "Perkhidmatan Teks dan Bahasa Input."

6

Klik "OK" untuk menutup "Wilayah dan Bahasa." Buka dokumen teks, kemudian pilih bar bahasa dari bar tugas. Sekiranya papan kekunci lalai komputer anda adalah bahasa Inggeris, inisial pada bar akan menjadi "EN"; jika anda menukar papan kekunci lalai ke bahasa Jepun, inisialnya adalah "JP."

7

Pilih "Jepun (Jepun)" dari bar bahasa jika pilihan itu belum dipilih. Pilih watak alfanumerik (biasanya "A" sebagai lalai) dari bar bahasa untuk melihat pilihan input watak yang berbeza.

8

Pilih "Hiragana" dari pilihan, kemudian mula menaip dalam bahasa Jepun. Semasa anda menaip, komputer akan menukar hiragana menjadi kanji secara automatik. Anda juga boleh menekan spasi setelah mengetik hiragana untuk memilih kanji mana yang akan digunakan.