Bolehkah Pencetak Dihubungkan ke Beberapa Komputer Melalui Hab USB?

Hab USB membolehkan anda melampirkan banyak peranti, seperti pencetak, cakera keras dan pembaca kad, ke satu komputer. Walau bagaimanapun, hab USB hanya menjadikan peranti tersedia untuk satu komputer pada satu masa. Anda perlu memutuskan hub dari satu komputer dan memasangkannya ke komputer lain untuk berkongsi pencetak dengan lebih daripada satu komputer. Atau, dengan menggunakan rangkaian komputer perniagaan anda, anda boleh berkongsi pencetak yang dilampirkan ke hab USB dengan setiap komputer di rangkaian dengan menyambungkan hub ke salah satu PC rangkaian.

Hab USB

Hab USB mempunyai sejumlah port. Anda boleh memasang satu atau lebih pencetak ke hab menggunakan kabel USB. Hab USB juga mempunyai satu penyambung khas yang biasanya terpasang padanya dengan kordnya sendiri. Penyambung khas ini dipasang pada komputer anda supaya komputer dapat menggunakan pelbagai peranti yang dilampirkan ke hub. Contohnya, jika anda menyambungkan dua pencetak yang berbeza ke hab USB, komputer yang disambungkan ke hab boleh mencetak pada salah satu pencetak.

Sambungan Komputer Tunggal

Hanya ada satu penyambung khas dengan kabel terpasang pada hab USB, dan hanya satu komputer yang dapat menyambung ke hab. Ini bermaksud bahawa semasa anda dapat menyambungkan satu atau lebih pencetak untuk dikongsi dengan satu komputer, anda tidak dapat menyambungkan lebih dari satu komputer untuk berkongsi pencetak yang dilampirkan ke hab.

Berkongsi Hab Di Antara Komputer

Oleh kerana kebanyakan hab USB mudah alih, anda boleh menggunakan hab untuk berkongsi pencetak dengan beberapa komputer dengan memutuskan hub dari satu komputer dan menyambungkannya ke komputer lain. Sebaik sahaja anda melepaskan hub dari komputer pertama dan menyambungkannya ke komputer kedua, pencetak yang terpasang pada hub tersedia untuk komputer kedua untuk digunakan. Anda boleh memanjangkan panjang kabel USB khas yang disambungkan ke komputer dengan membeli kabel sambungan USB. Ini membolehkan anda berkongsi kord USB yang diperlukan untuk menggunakan hab dengan lebih mudah.

Berkongsi Pencetak Melalui Rangkaian

Sekiranya komputer yang perlu berkongsi pencetak USB disambungkan ke rangkaian yang sama, anda boleh menggunakan hub untuk menyambungkan pencetak ke satu komputer di rangkaian dan menggunakan rangkaian untuk berkongsi pencetak di antara semua komputer di rangkaian. Selepas anda menyambungkan satu atau lebih pencetak ke hab USB, sambungkan hub ke komputer di rangkaian. Kemudian, gunakan ciri perkongsian cetak Windows terbina dalam untuk berkongsi pencetak dengan semua komputer lain di rangkaian. Selagi pencetak yang terpasang ke hub dihidupkan, semua komputer di rangkaian dapat mencetak ke pencetak yang terpasang ke hub.