Cara Menentukan Penggunaan CPU

Meningkatkan keutamaan CPU untuk program meningkatkan fokus CPU pada program tersebut, meningkatkan produktivitasnya. Untuk perniagaan kecil, menetapkan penggunaan CPU dapat membantu anda menjimatkan masa. Sebagai contoh, meningkatkan keutamaan pada tugas berat CPU seperti menyusun pangkalan data mengakibatkan tindakan selesai lebih cepat, yang memungkinkan Anda untuk fokus pada tugas lain. Di samping itu, beberapa program yang lebih lama berfungsi dengan lebih baik apabila mereka hanya menggunakan satu teras, bukannya jumlah teras yang ditawarkan oleh CPU anda. Proses untuk menetapkan penggunaan CPU berbeza-beza bergantung pada apakah Anda mengubah keutamaan atau menetapkan jumlah inti.

Menetapkan Penggunaan Teras CPU

1

Tekan kekunci "Ctrl," "Shift" dan "Esc" pada papan kekunci anda secara serentak untuk membuka Pengurus Tugas.

2

Klik tab "Proses", kemudian klik kanan program yang ingin anda ubah penggunaan teras CPU dan klik "Tetapkan Perkaitan" dari menu pop timbul.

3

Centang kotak di sebelah "CPU 0" atau "CPU 1" untuk menetapkan hanya teras CPU itu ke program tersebut. Sekiranya anda mempunyai pemproses quad-core, ada dua kotak "CPU" tambahan: "CPU 2" dan "CPU 3." Anda boleh menetapkan satu hingga tiga teras untuk program dengan pemproses quad-core. Sekiranya anda mempunyai pemproses teras tunggal, seperti model Pentium yang lebih awal, anda tidak dapat menetapkan pertalian inti.

4

Klik "OK" untuk menetapkan pertalian inti. Anda mesti melakukan ini setiap kali anda menutup dan membuka semula program ini.

Menetapkan Keutamaan CPU

1

Tekan kekunci "Ctrl," "Shift" dan "Esc" pada papan kekunci anda secara serentak untuk membuka Pengurus Tugas.

2

Klik tab "Proses", klik kanan program yang ingin anda ubah keutamaan CPUnya.

3

Arahkan kursor anda ke atas "Tetapkan Keutamaan" dan pilih tetapan Prioriti. Perubahan anda akan diterapkan secara automatik sebaik sahaja anda memilih tetapan. Anda mesti melakukan ini setiap kali anda menutup dan membuka semula program ini.