Bagaimana Menjadualkan Tugas Automator di Mac OS X

Sekiranya anda melakukan tugas secara manual di Mac anda berulang kali, anda boleh mengautomasikannya dengan Automator dan menggunakan iCal untuk menjadualkan bila anda mahu tugas itu dijalankan. Apple menyertakan salinan Automator percuma di semua Mac baru yang menjalankan sistem operasi OS X. Perpustakaan Automator dilengkapi dengan pelbagai tindakan untuk membantu anda mengotomatisasi tugas untuk bekerja dengan dokumen, fail dan folder, e-mel, muzik, gambar dan banyak lagi. Semua Mac baru juga dilengkapi dengan iCal, aplikasi Apple untuk menjadwalkan tugas dalam kalendar.

Mulakan Automator

Klik "Aplikasi" pada Dock Mac anda. Kemudian klik "Automator" untuk melancarkan program asli Apple untuk mengotomatisasi tugas. Tetingkap Automator muncul. Klik "Aplikasi" untuk membuat tetingkap aplikasi Automator kosong baru. Senarai tindakan muncul di perpustakaan di bahagian kiri tetingkap Automator.

Buat Tugas

Seret nama tindakan dari perpustakaan Automator ke tetingkap Automator utama. Sebagai contoh, anda boleh menyeret serangkaian tindakan untuk membuat tugas yang memilih folder tertentu pada cakera keras Mac anda dan menyalinnya ke pemacu lain, atau membuat gambar kecil gambar terbaru dalam folder Foto anda.

Simpan Tugas Automator

Klik "Fail" dari menu Automator, ketik nama untuk aplikasi Automator yang baru anda buat, dan kemudian klik folder di Mac anda di mana anda ingin menyimpannya. Klik "Aplikasi" pada Dock Mac anda. Kemudian klik "iCal" untuk melancarkan aplikasi kalendar asli Apple. Klik sehari pada kalendar untuk memilihnya.

Tambah Tindakan Automator ke iCal

Klik "Fail" dari menu iCal. Kemudian klik "Acara Baru." Acara baru muncul pada tarikh yang anda pilih. Klik "Ulangi." Kemudian klik pilihan penjadwalan, seperti "Setiap Hari", "Setiap Minggu" atau "Setiap Bulan." Klik "Penggera", dan kemudian klik "Buka Fail." Klik "Lain-lain" dan klik folder di Mac di mana anda menyimpan aplikasi Automator untuk tugas yang baru anda buat. Klik nama tugas Automator, klik "Pilih" dan klik "Selesai." Tugas Automator yang anda pilih sekarang akan berjalan mengikut jadual yang anda tetapkan di iCal.