Bagaimana Menjadi Pemaju Harta Tanah yang Berjaya

Dalam industri harta tanah, terdapat lebih daripada satu cara untuk mengeringkan kucing, yang bermaksud bahawa menjadi ejen harta tanah bukan satu-satunya cara untuk membina perniagaan yang berjaya. Pemaju harta tanah adalah pengusaha yang mengenal pasti harta tanah utama, mengembangkan harta tanah, mengumpulkan sewa dari pemajak atau menjual pembangunan untuk mendapatkan keuntungan. Untuk menjadi pemaju harta tanah yang berjaya, anda memerlukan lebih dari sekadar poket dalam.

Anda perlu mengeratkan hubungan utama, mempunyai pemahaman mendalam tentang pasaran dan visi anda sendiri, dan anda juga perlu membina pasukan yang hubungannya akan membantu anda berjaya. Ini adalah beberapa elemen penting untuk membuat anda berfikir tentang menjadi seorang mogul.

Ketahui Asasnya

Tidak semestinya anda memperoleh ijazah perguruan tinggi, tetapi sekurang-kurangnya anda harus memperoleh pengetahuan asas mengenai urus niaga harta tanah, pembinaan, kontraktor dan pembangunan bandar. Kejayaan tidak mungkin dilakukan tanpa memahami asas-asas industri ini. Sekiranya anda tidak mempunyai cara atau kecenderungan untuk memperoleh ijazah dalam bidang pengurusan kewangan atau pembinaan, anda perlu mencari pekerjaan dalam perniagaan harta tanah sehingga anda terbiasa dengan elemen penting dalam pembangunan harta tanah. Beberapa program pelesenan harta tanah membolehkan anda mendapatkan lesen dalam masa tiga hingga enam bulan, dan pengetahuan yang anda peroleh dalam jenis program ini dapat memberi anda asas yang kukuh.

Fahami Pasaran Anda

Perlu masa bertahun-tahun bagi pemaju untuk memahami pasaran tempatan mereka secara menyeluruh, sebab itulah pentingnya anda menyelaraskan diri anda dengan pakar dalam bidang tempatan. Dengan kata lain, anda perlu mencari ejen harta tanah yang berpengalaman dan membentuk pakatan perniagaan di mana orang itu memberi anda amaran kepada harta tanah utama. Ini juga penting dalam membantu anda menentukan parameter pasaran anda.

Sebagai contoh, adakah anda akan memberi tumpuan terutamanya pada pembangunan harta tanah perniagaan atau adakah anda akan fokus untuk membangunkan harta tanah kediaman? Terdapat perbezaan besar di setiap sektor pembangunan ini dari segi pelaburan dan peluang keuntungan.

Tetapkan Matlamat Kecil untuk Bermula

Rome tidak dibina dalam sehari dan karier pembangunan harta tanah anda bukan untuk berlari keluar dan berusaha mengembangkan harta terbesar di pasaran. Tetapkan matlamat yang dapat dicapai seperti memperoleh satu harta tanah dengan harga yang murah, mengembangkannya dan kemudian menjualnya untuk keuntungan. Dengan melalui proses pembangunan pada skala yang lebih kecil, anda akan dapat memahami dengan lebih baik cabaran yang akan anda hadapi seperti izin, zonasi, kelewatan pembinaan dan masalah kontrak.

Mengendalikan masalah ini pada tahap yang lebih kecil akan memberi anda keyakinan untuk menangani masalah pada skala yang jauh lebih besar dan memberi anda latihan di tempat kerja yang sangat berharga.

Bina Pasukan Anda

Pembangunan harta tanah bukan usaha solo, yang bermaksud anda harus membina pasukan pakar yang akan mengimbangi kekurangan pengalaman anda. Biasanya, anda memerlukan pembina dengan reputasi yang baik, pereka, jurutera untuk membantu menyelesaikan masalah struktur, peguam, guru kewangan, pakar zonasi dan seseorang yang mempunyai pemahaman menyeluruh mengenai sekatan, pelesenan dan izin pengezonan. Kumpulan kemahiran yang berasingan ini sangat mustahak untuk membantu anda menangani pelbagai masalah yang akan timbul semasa anda membangun pembangunan yang besar.

Fokus pada Komunikasi Berkesan

Mempelajari cara berkomunikasi melalui kaedah yang berbeza dan dengan orang yang berbeza adalah kunci. Pembangunan harta tanah melibatkan banyak bahagian yang bergerak, yang memerlukan banyak orang. Berkomunikasi mengenai harapan, matlamat, kehendak dan keperluan anda dengan berkesan adalah mustahak untuk melihat projek ini selesai. Separuh yang lain untuk berkomunikasi secara berkesan adalah belajar bagaimana mendengarkan orang lain ketika mereka mempunyai kebimbangan dan keperluan. Penting untuk selalu menunjukkan kepada orang lain bahawa anda terbuka untuk mendengar daripada orang di sekeliling anda.